Președinta USR și candidata USR la președinția României – Elena Lasconi – a fost invitata Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „Serviciile exact nu știu cum funcționează și nu știu dacă v-ar putea spune cineva – probabil că o să vă găsească o frază prin care să evite răspunsul, pentru că trebuie să ajungi în interior ca să-ți dai seama cum funcționează serviciile”, a spus Elena Lasconi la Europa FM. În privința numirii unui șef la SRI, Elena Lasconi a spus că se va consulta „cu niște oameni deștepți”.
Elena Lasconi: „Președintele nu cred că știe să evalueze un șef de Servicii Secrete”
Ioana Ene Dogioiu: Pe ce criterii veți numi șeful SRI?
Elena Lasconi: „Pe criterii de competență. În niciun caz pe criterii politice”.
Ioana Ene Dogioiu: Acum, sincer, m-aș fi așteptat să-mi spuneți că nu-l numiți… Potrivit legii, îl propuneți
Elena Lasconi: „Toți sunt propuși, inclusiv premierul”.
Ioana Ene Dogioiu: Îl propuneți și îl acceptă… trebuie să vi-l numească sau nu Parlamentul. Nu îl numește președintele pe șeful SRI. Dar pe ce criterii veți alege? Vă spun de ce: de exemplu, Traian Băsescu a instituit acea regulă care nu mai e valabilă, nu a mai fost valabilă după aceea, să aleagă un om de la opoziție. Așa a ajuns domnul Maior la vremea domniei sale șeful SRI. Așa a ajuns, pentru că regula și pentru SIE, domnul Teodor Meleșcanu șeful SIE. Apoi a venit domnul Iohannis care și-a stabilit un apropiat, pe domnul Helvig, unul dintre oamenii care i-au condus campania. Dumneavoastră cum vedeți această ecuație între cel pe care îl veți propune șef la SRI? Trebuie să fie de la opoziție, trebuie să fie un apropiat al președintelui?
Elena Lasconi: „Poate să fie un om competent și pentru că doar la competență mă voi uita, nu mă voi uita pe fruntea lui de la ce partid este. Asta e esențial, pentru că totuși vorbim despre Serviciul Român de Informații”.
Ioana Ene Dogioiu: Și cum îi selectați competența?
Elena Lasconi: „Păi, în mod normal, orice președinte are în jurul lui niște consilieri și deja am niște nume pe care eu aș vrea să le fac publice în momentul în care o să intrăm în campania electorală, cu care o să mă sfătuiesc în această privință. Pentru că președintele nu cred că știe să evalueze un șef de Servicii secrete, dar știe, simte… Important este să fie un bun patriot și să fie competent pe direcția asta”.
Ioana Ene Dogioiu: De ce spuneți că nu trebuie să știe să-l evalueze. Păi, dar atribuțiile… ceea ce face SRI este legat fundamental de atribuțiile președintelui.
Elena Lasconi: „Este adevărat, dar nu cred că președintele este un expert ca să poată să facă el criteriile de evaluare, dar eu pot să am în jurul meu oameni pricepuți care să mă ajute cu asta. Eventual, cu o grilă despre cum să arate evaluarea unui potențial șef al SRI”.
Elena Lasconi: „Mie mi se pare că dacă e să te gândești că un președinte o să le știe chiar pe toate… poate că unii pozează așa că le știu pe toate”
Elena Lasconi: „Că tot mă întrebați asta, v-aș da un exemplu: dacă pe Ronald Reagan l-ați fi întrebat înainte de a deveni președinte ceva despre educație sau lucruri în detaliu despre educație sau despre servicii probabil că nu ar fi știut să vă răspundă, dar știți ce a făcut el?
S-a înconjurat de cele mai luminate minți ale acelor ani și a reușit să revoluționeze economia Statelor Unite și mai mult decât atât datorită lui noi suntem azi în libertate și am scăpat de tot ceea ce însemna URSS, Comunism, pentru că el a dat linia asta.
Mie mi se pare că dacă e să te gândești că un președinte o să le știe chiar pe toate… poate că unii pozează așa că le știu pe toate. Nu, președintele are un aparat, are oameni, are posibilitatea să ia lângă el cele mai luminate minți pentru a conduce această țară.
Îmi doresc foarte mult un departament cu consilieri de eficientizare a statului. Și anume: mie mi se pare că avem ministere prea multe, adică faceți o comparație de câte ori e Franța mai mare decât România. Franța are 12 ministere. Ne-ar trebui un stat mai suplu. Oricum avem cheltuieli făcute în exces, de asta și deficitul bugetar este cum este”.
Elena Lasconi, despre șefia SRI: „Eu o să mă sfătuiesc cu niște oameni deștepți”
Elena Lasconi: „Da, revenind la șeful SRI, eu o să mă sfătuiesc cu niște oameni deștepți care să mă ajute să iau decizia corectă”.
Ioana Ene Dogioiu: Apropo de departamentul de eficientizare a statului, domnul Kelemen Hunor împreună cu partidul căruia doriți să guevrnați, spunea că nu vede cum poți să eficientizezi statul creând mai multă birocrație, printr-un nou departament cu încă niște angajați…
Elena Lasconi: „Păi nu… Nu o să fie la Guvern…”.
Ioana Ene Dogioiu: Nu, la Cotroceni..
Elena Lasconi: „Nu o să umplu organigrama de la Cotroceni. Consilierii pe care o să-i am vor trebui să se ocupe și de asta. Poate că o să fie unul, doi în plus… trei, dar nu 100 e oameni”.
Ioana Ene Dogioiu: Era apropo de crearea unui nou departament. Credeți că e nevoie de o reformă a Serviciilor Secrete în România?
Elena Lasconi: „Serviciile exact nu știu cum funcționează și nu știu dacă v-ar putea spune cineva – probabil că o să vă găsească o frază prin care să evite răspunsul, pentru că trebuie să ajungi în interior ca să-ți dai seama cum funcționează serviciile”
Elena Lasconi: „Încă nu știu dacă este… Și pot să spun asta, pot să-mi asum asta. Este nevoie de o reformă în justiție. Serviciile exact nu știu cum funcționează și nu știu dacă v-ar putea spune cineva – probabil că o să vă găsească o frază prin care să evite răspunsul, pentru că trebuie să ajungi în interior ca să-ți dai seama cum funcționează serviciile. Este nevoie, însă, de o reformă pe bune în Justiție și cred că asta o înțelege fiecare om care are un proces în instanță”.
Ioana Ene Dogioiu: Este suficient controlul civil actual exercitat asupra SRI și SIE?
Elena Lasconi: „Din… cum văd acum din exterior, da”.
Ioana Ene Dogioiu: Sunt eficiente comisiile parlamentare de control SRI și SIE din punctul dumneavoastră de vedere?
Elena Lasconi: „Cât am fost la guvernare, din ceea ce am discutat cu colegii mei. Pentru că îmi aduc aminte la una dintre comisii aveam un coleg care a întrebat de fiecare dată vreau și eu un raport pe ultimele 6 luni sau un raport pe anul trecut. Și în fiecare lună i se spunea da, cum să nu ți au trecut 8 luni, am ieșit de la guvernare și nu a văzut nimeni niciun raport”.
Ioana Ene Dogioiu: Deci, controlul civil este insuficient? Există vreun serviciu care nu are niciun, poate cel mai important, care nu are niciun fel de control civil și anume SPP. Credeți că ar trebui cumva să intre sub control civil SPP?
Elena Lasconi: „SPP-ul este cu oblăduirea CSAT-ului. Adică…”.
Ioana Ene Dogioiu: Toate sunt cu oblăduirea CSAT-ului…
Elena Lasconi: „Păi prim-ministrul este cu oblăduirea Parlamentului, adică cu votul”.
Ioana Ene Dogioiu: Prin oblăduire înțelegeți modul de numire… Dar e vorba de exercitarea mandatului.
Sursa foto: Europa FM