Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat luni, 27 ianuarie, că România este în continuare „în întuneric” după două luni de la anularea alegerilor prezidențiale. Reacția vine după ce Comisia de la Veneția a transmis un raport cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din România, anul trecut, de către Curtea Constituțională.
„Comisia de la Veneția confirmă ce am spus din primul moment: Curtea Constituțională a dat o decizie abuzivă”, a scris Elena Lasconi pe Facebook.
Lidera USR a spus că ceea ce Comisia de la Veneția a comunicat în raportul publicat luni transmite „suficient de clar pentru cine vrea să audă și să înțeleagă, că modul în care CCR a anulat la noi alegerile prezidențiale a fost unul abuziv”.
Elena Lasconi: „BEC avea obligația să mențină votul fiecăruia dintre noi în siguranță și să intervină. Nu a făcut-o!”
Elena Lasconi a susținut că Biroul Electoral Central, și nu cei 9 judecători ai CCR, „numiți politic”, ar fi trebuit să se pronunțe în cazul alegerilor prezidențiale de anul trecut. „BEC avea responsabilități, dar a preferat să fie un pion într-un joc mai mare, care a dus la călcarea în picioare a democrației noastre”, a declarat liderat USR.
Aceasta a spus că CCR a „fost lăsată să ia această decizie abuzivă pentru ca nimeni să nu o mai poată contesta”, reclamând că „asta nu e democrație funcțională”.
„BEC avea obligația să mențină votul fiecăruia dintre noi în siguranță și să intervină. Nu a făcut-o! CCR a fost lăsată să ia această decizie abuzivă pentru ca nimeni să nu o mai poată contesta. Asta nu e democrație funcțională.
Mi s-a spus că greșesc, că sunt subiectivă, că am un interes personal atunci când, din primul moment, am atras atenția că democrația noastră este în pericol dacă CCR devine stat în stat. Și, în ciuda atacurilor constante, am continuat să spun ADEVĂRUL, să lupt pentru ceea ce este CORECT!”, a scris Elena Lasconi pe Facebook.
Elena Lasconi: „Dacă vrem să rămânem în democrație, opiniile Comisiei de la Veneția trebuie respectate și transpuse în lege”
Președinta USR a mai susținut că nu se știu datele concrete pe baza cărora CCR a decis anularea prezidențialelor și că recomandările Comisiei de la Veneția „trebuie respectate și transpuse în lege” „dacă vrem să rămânem în democrație”,
„După două luni de la anularea alegerilor suntem, în continuare, în întuneric, fără a avea nicio dovadă privind nereguli și interferențe în procesul electoral care ar fi putut afecta rezultatul votului. Nu știm de la niciunul dintre responsabili care sunt datele concrete pe baza cărora s-a luat această decizie fără precedent.
Dacă vrem să rămânem în democrație, opiniile Comisiei de la Veneția trebuie respectate și transpuse în lege. În România suntem încă în situația în care deciziile se iau arbitrar, în spatele ușilor închise. Fără transparență, fără dovezi.
Concluzii și recomandări ale Comisiei de la Veneția:
1. îmbunătățirea legislației privind anularea alegerilor;
2. decizia de anulare ar trebui să fie luată de BEC și să poată fi atacată la Instanța Constituțională (CCR) sau la Instanța Supremă (ÎCCJ)/specializată;
3. o Curte Constituțională ar putea invalida alegerile doar în circumstanțe excepționale și clar reglementate. CCR trebuia să motiveze cu dovezi clare de nerespectare a regulilor de campanie, nu doar cu informații clasificate de la SRI, trebuia să dea părților interesate posibilitatea de a-și expune punctul de vedere înainte de a de lua decizia”, a transmis Elena Lasconi.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu