Confidenţialitate

Elena Lasconi cere demisia șefei DIICOT după ce frații Tate au părăsit teritoriul țării: „Autoritățile trebuie să explice public dacă această decizie a procurorului a venit ca urmare a unor presiuni externe”

Președinta USR, Elena Lasconi, a cerut demisia șefei DIICOT, Alina Albu, după ce procurorii Direcției Anticorupție au admis cererea fraților Tate de a părăsi teritoriul României, chiar dacă se află sub măsura controlului judiciar. Andrew și Tristan Tate au zburat joi dimineață, 27 februarie, de pe aeroporul Băneasa, cu un avion privat, către Florida, Statele Unite ale Americii. Lasconi mai spune că Ministerul Justiției ar trebui să facă „o evaluare clară a activității DIICOT și să propună revocarea Alinei Albu”, dacă aceasta nu demisonează.

Elena Lasconi, lidera USR, i-a cerut șefei DIICOT să plece din funcție după ce procurorii le-au admis fraților Tate solicitarea de a pleca din România, deși se află sub control judiciar. Ea a scris pe Facebook că plecarea din țară a fraților Tate este „inacceptabilă” și a declarat este imposibil ca Alina Albu să nu fi știut că procurorul de caz a luat această decizie în cazulor celor doi frați.

Elena Lasconi, lidera USR: „Este imposibil să nu fi știut că procurorul de caz a decis că frații Tate pot părăsi teritoriul României”

„Sunt revoltată! Ca femeie, ca om, ca româncă. Frații Tate, simbolul misoginismului și al disprețului față de femei, au plecat liniștiți din România. O țară care ar fi trebuit să le arate că legea e lege pentru toți, indiferent de bani, faimă sau aroganță. Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil! Cineva trebuie să răspundă! Cer demisia de urgență a șefei DIICOT! Este imposibil să nu fi știut că procurorul de caz a decis că frații Tate pot părăsi teritoriul României. Dacă demisia nu vine, atunci este datoria Ministerului Justiției să facă o evaluare clară a activității DIICOT și să propună revocarea Alinei Albu”, a scris pe Facebook Elena Lasconi.

Administrația Trump face presiuni asupra României pentru a ridica restricțiile asupra fraților Tate, a relatat în urmă cu o săptămână Financial Times. Ulterior, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat că a discutat despre „soarta fraților Tate” cu trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, la Conferința se Securitate de la Munchen, iar premierul Marcel Ciolacu a transmis că „nu a fost făcută nicio solicitare către România cu privire la situația legală a unor influenceri străini, investigați de autoritățile române. Nu au existat astfel de cereri nici în timpul discuției dintre MAE România și Richard Grenell, nici după aceasta”.

Elena Lasconi: „Urgent, autoritățile trebuie să explice public dacă această decizie a procurorului a venit ca urmare a unor presiuni externe”

Președinta USR a spus că autoritățile trebuie să explice public dacă decizia procurorului DIICOT a venit ca urmare a unor presiuni externe.

„Nu putem accepta ca imaginea României să fie pătată de impunitate și sfidare. Justiția trebuie să fie fermă, transparentă și de partea celor vulnerabili. Altfel, ce mesaj transmitem lumii? Că oricine are bani și influență poate scăpa basma curată în România? Urgent, autoritățile trebuie să explice public dacă această decizie a procurorului a venit ca urmare a unor presiuni externe. Ne amintim știrile de săptămâna trecută în care ministrul de Externe avea discuții despre frații Tate cu foști oficiali americani. Eu nu tac. Nu accept. Și voi lupta cu seriozitate pentru adevăr și dreptate”, a mai scris lidera USR.

Andrew și Tristan Tate, aflați sub control judiciar –  măsură care le interzice celor doi să plece din România – au zburat joi dimineață către Statele Unite. La scurt timp după apariția acestor informații, DIICOT a transmis că procurorii le-au dat voie celor doi să părăsescă teritoriul țării, după ce au admis „solicitarea privind modificarea obligației impuse inculpaților de a nu părăsi teritoriul României”. DIICOT spune că procurorii mențin măsura controlului judiciar, astfel că, anumite obligații, cum ar fi prezentarea celor doi în fața judecătorilor, la fiecare chemare, rămân valabile.

Andrew și fratele său Tristan Tate care au dublă cetățenie, americană și britanică, au fost arestați în România în 2022 și acuzați de trafic de persoane, spălare de bani, precum și formarea unui grup infracțional organizat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: DIICOT, în cazul fraților Tate: Procurorii au admis solicitarea lor privind părăsirea României / Măsura controlului judiciar se menține în ambele dosare în care sunt urmăriți penal 

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.