Confidenţialitate

Elena Calistru: Maia Sandu este clar David în fața acestui Goliat uriaș, Rusia. Vorbim de puteri disproporționate, dar Moldova nu a fost singură la aceste alegeri | VIDEO

Peste 54% dintre cetățenii Republicii Moldova au ieșit duminică, 3 noiembrie, la vot, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Alegătorii din diaspora au fost cei care au răsurnat scorul în favoarea Maiei Sandu, după ce au ieșit la vot în număr record – peste 300.000 de votanți. Președinta Maia Sandu a câștigat cu un total de 55,30% din voturi un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo a acumulat 44,70% din sufragii, potrivit Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova. Într-o intervenție telefonică în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – transmisă în direct din Statele Unite ale Americii, Elena Calistru, președinta Funcky Citizens a spus că țara vecină a fost împărțită în două în ce privește preferințele de vot și că a „există o presiune enormă, mai ales din zona estului, din zona Kremlinului”. În ciuda unor eforturi de fraudare a alegerilor, Moldova a făcut un lucru extraordinar”, este de părere Elena Calistru. „Este clar David în fața acestui Goliat uriaș care este Rusia și vorbim de puteri disproporționate, dar nu a fost singură Moldova”, a declarat aceasta.

Elena Calistru: E o țară împărțită în două și unde simți palpabil că există o presiune enormă, mai ales din zona Kremlinului, pentru a câștiga o bătălie ce merge dincolo de Moldova

Cătălin Striblea: Cum a fost votul pe teren în Republica Moldova? Am văzut o țară, ca și în România, ca și în America împărțită efectiv în două. Cel puțin așa arată hărțile.

Elena Calistru: „Da, e o țară împărțită în două și o țară unde simți palpabil că există o presiune enormă, mai ales din zona estului, din zona Kremlinului, pentru a câștiga o bătălie ce merge dincolo de Moldova. Pentru noi a fost o experiență foarte interesantă și ne-a învățat multe. La secțiile de votare, de exemplu de lângă Transnistria, unde votau cetățenii cu drept de vot din această regiune separatistă și să vedem apoi contrastul cumva cu alte bucăți din Moldova. Cum ar fi cu capitala Chișinău”.

Elena Calistru: „Au existat discuții, investigații și suspciuni rezonabile că oamenii ar fi plătiți sau chiar forțați să voteze cu un anumit candidat”

Cătălin Striblea: Ce înseamnă presiune, Elena? Descrie-ne un pic. Ce au făcut rușii acolo, pe teren.

Elena Calistru: „O să vă dau doar un exemplu de la Rezina, care este o localitate de la graniță. Ce se întâmpla acolo este că s-au făcut niște secții speciale de votare pe teritoriul Republicii Moldova, la care puteau veni cei din regiunea separatistă, din Transnistria. Au existat discuții, investigații și suspciuni rezonabile că oamenii ar fi plătiți sau chiar forțați să voteze cu un anumit candidat. A existat, la fel, o investigație a poliției pentru că erau extrem de multe mașini care făceau turism electoral, deci aduceau din Transnitria votanți de o manieră masivă la aceste secții de votare. E un pod acolo care, imaginați-vă, era atât de multă lume care făcea acest tip de turism electoral încât s-a blocat. Poliția și forțele de ordine au intervenit”.

Elena Calistru: S-a încercat compensarea valului acestuia care se aștepta în diaspora occidentală, să spunem, cu un efort foarte susținut în Transnistria și în Moldova

Elena Calistru: „Au existat alarme cu bombă pentru a panica lumea și, cumva, pentru a acuza autoritățile din Chișinău că, iată, încearcă să-i blocheze pe moldoveni din a vota și că încearcă să manipuleze rezultatul alegerilor, moment în care, după ce s-a blocat acest pod, erau zeci, poate sute de oameni care mergeau și făceau cozi la secția de votare. Mergeau pe jos și, cel puțin pentru noi, ca observatori, a fost extrem de interesant de văzut. Că nu vorbeam acolo de spirit civic. Că și noi ne-am întrebat: oare îi judecăm prea greșit? Poate nu este chiar așa. Dar nu, oamenii aceia aveau de bifat o activitate. Exista în interiorul secției inclusiv un reprezentant al Partidului Socialiștilor care nota cine a venit și așa mai departe. E un soi de presiune pe care noi nu o mai vedem sau nu o mai întâlnim de o manieră atât de extinsă, pentru că, la o țară cu o populație mică, în mod evident, fiecare vot ajunge să conteze. În opinia mea, s-a încercat compensarea valului acestuia care se aștepta în diaspora occidentală, să spunem, cu un efort foarte susținut în Transnistria și în Moldova”.

Elena Calistru: „După cum există ale zone, mai înspre estul României și vestul Moldovei, unde clar se văd investițiile pe care România le-a sprijinit în această zonă, la fel și investițiile europene”

Cătălin Striblea: Spune-mi, că, uite, multă lumea spunea așa: <<domn’le, România nu prea s-a uitat la Moldova. Statele Unite poate și mai puțin>>. Ce înseamnă România și Statele Unite în momentul acesta? Cât de mare a fost sprijinul din partea aliaților occidentali?

Elena Calistru: „Eu zic că a existat acest sprijin și numai cine nu a mers în Moldova pe teren poate să spună cu nu există interes. Există interes, există investiții, chiar mergeam cu colega mea pe drumul dinspre Orhei, erau aceste pancarte mari, e un întreg drum expres făcut cu banii americanilor și erau aceste pancarte cu ;<<un dar din partea poporului american>. După cum există ale zone, mai înspre estul României și vestul Moldovei, unde clar se văd investițiile pe care România le-a sprijinit în această zonă, la fel și investițiile europene. Deci, cel puțin economic, lucrurile se văd acolo”.

Elena Calistru: Maia Sandu este clar David în fața acestui Goliat uriaș, care este Rusia și vorbim de puteri disproporționate, dar nu a fost singură Moldova

Elena Calistru: „ Apoi, în ceea ce ține de combaterea ingerințelor Kremlinului în alegerile din Republica Moldova, inclusiv cu dezinformare, inclusiv cu propagandă, inclusiv cu atacuri cibernetice care au avut loc și ieri la serverele Comisiei Electorale Centrale. Eu cred că există un sprijin masiv din partea aliaților occidentali și au existat ani intregi de asistență tehnică,de training, de sprijin pentru infrastructura necesară pentru a te bate cu așa ceva. Eu apreciez foarte mult curajul Maiei Sandu. Cred că Moldova a făcut un lucru extraordinar, este clar David în fața acestui Goliat uriaș care este Rusia și vorbim de puteri disproporționate, dar nu a fost singură Moldova”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cristian Pîrvulescu, despre victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova: „Diaspora nu a trădat-o. 83% dintre cei care au votat în diaspora au votat Maia Sandu” | AUDIO