V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă pe litoral după ce se termină sezonul?
Turiștii pleacă, hotelurile și restaurantele se închid, plajele sunt eliberate de umbrele, șejlonguri și barăci.
Bate vântul la propriu prin stațiunile unde toată vara – cum spun localnicii – dacă aruncai o monedă în aer, nu avea loc să cadă pe asfalt de câtă lume era la mare. Iar statisticile făcute în fiecare an de asociațiile de turism confirmă acest lucru.
O vizită la mare, toamna sau iarna, poate părea deprimantă. Stațiunile rămân pustii, străzile – pline de câinii și pisicile hrănite toată vara de turiști, dar și de gunoaiele care nu mai sunt ridicate cu săptămânile.
Locurile pline de viață până nu de mult par acum niște studiouri de film fără actori. Simple decoruri.
Însă, după ce se termină sezonul, statiunile ramân simple localități, cu problemele lor, cu poveștile lor, cu oamenii lor.
Eforie, Techirghiol și Mamaia sunt cele mai vechi stațiuni de pe litoralul românesc și singurele care nu au fost înființate de comuniști.
La Mamaia, de exemplu, potrivit ultimului recensământ – din 2002 – sunt doar 7 locuitori permanenți, spre deosebire de Eforie și Techirghiol, care sunt locuite tot timpul anului.
Un reportaj de Liliana Nicolae.
Cazinoul din Eforie Sud a fost construit în anii 30. Dimitrie Florian – cunoscut pictor, din perioada interbelică – pictase interiorul sălilor cu peisaje marine.
De ani de zile, Cazinoul e în paragină.
Faleză surpată în zona Cazinoului din Eforie Nord. Primăria nu o poate repara. Se află în proces cu Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, care susține că falezele îi aparțin.
Statuie Fata cu floare – Eforie Nord
Fosta Tabără Pescărușul, Eforie Sud.
Hotel Parc – fost Movilă, în reparații de după Revoluție.
Înainte de a se numi Eforie, așezarea dintre Lacul techirghiol și Marea Neagră s-a numit Vasile Roaită. Și mai înainte s-a numit Carmen Silva, însă, prima denumire a localității a fost … Movilă, de la Ioan Movilă- un moșier – avocat umblat prin străinătate, care și-a folosit toată averea pentru a construi hoteluri, băi, mânăstire.
Practic, a fost întemeietorul localității.
Statuia lui se află în parcul orașului, în care el a plantat primii copaci, în fața celei mai frumoase clădiri din Eforie – Hotelul Parc – construit tot de Ion Movilă, și aflat într-o permanentă reabilitare de 30 de ani.
Restaurantul Acapulco, din Eforie Nord, este unul dintre cele mai vechi de pe Litoral. Vila Acapulco este locul unde Regele Mihai își petrecea vacanțele la mare.
Statui în Eforie Sud. 1 – „Muzica”, 2 – „Poezia”
Fosta vilă Popovici – una dintre cele mai frumoase clădiri din Eforie Sud, construită la începutul secolului XX, de un fost parlamentar. Hotelul și restaurantul Popovici găzduiau – după cum scrie presa vremii – seri dansante și concursuri de dans . Tot acolo se asculta jazz.
După naționalizare – vila Popovici a devenit vila Gheorghe Doja. Azi – o ruină, pe jumătate prăbușită, la câțiva metri de mare.