Compania AstraZeneca a revizuit datele ultimului studiu prezentat autorităților americane, iar eficiența vaccinului anti-COVID a fost redusă de la 79 la 76%. Actualizarea datelor a fost cerută de specialiștii americani care se pregătesc să autorizeze acest vaccin pe teritoriul Statelor Unite.
Compania AstraZeneca a explicat că rezultatele inițiale ale studiului – care indicau o eficiență de 79% a vaccinului anti-COVID – s-au bazat pe o analiză provizorie a fazei a treia a studiului. Cu alte cuvinte, au fost folosite datele dinainte de 17 februarie. Odată cu actualizarea datelor cerută de specialiștii americani, eficiența vaccinului în prevenirea cazurilor simpomatice de COVID a scăzut ușor de la 79 la 76%.
Vaccinul își menține eficiența de 100% în prevenirea deceselor și a formelor severe provocate de îmbolnăvirea cu coronavirus, iar în cazul persoanelor de peste 65 de ani, eficiența în prevenirea simptomelor este de 85 la sută.
”Este ceea ce în termini sportivi se numește eroare neforțată”, a comentat la postul de televiziune ABC, Anthony Fauci, șeful Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite, deci, greșeala aparține exclusiv companiei Astra Zeneca. El a menționat că vaccinul este destul de bun, dar că această greșeală a dus la crearea de noi dubii în privința eficienței vaccinului. ”Datele sunt destul de bune, dar când le-au introdus în comunicatul de presă, nu erau datele complete”, a menționat specialistul american.
Statele Unite au achiziționat deja 300 de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca, iar autoritățile urmează să ia o decizie în privința utilizării acestui ser pe teritoriul american.