Criza de medici din România a ajuns în timpul epidemiei atât de mare, încât unele spitale din provincie au ajuns să liciteze pentru rezidenți sau specialiști.
În timp ce unii directori sunt deranjați de situație, numind lupta pentru medici șantaj, alții spun că pentru a-i convinge pe rezidenți să rămână la ei, au ajuns să le ofere și meniuri personalizate, dacă religia le-a impus așa ceva.
Chiar și așa, deficitul de cadre medicale rămâne uriaș, iar pe unii medici nu-i convinge să lucreze la stat nici măcar un venit de 4 mii de euro, de vreme ce asta presupune gărzi repetate de câte 24 de ore, uneori în echipamente de protecție, stres uriaș, valuri de pacienți și depărtarea de casă.
“Nu mi-am imaginat vreodată că o să se ajungă la situația în care lipsa personalului medical încât să fie nevoie ca personal medical să fie detașat dintr-o localitate în alta”, spune medicul rezident de ATI, Eduard Roca.
Acesta își face rezidențiatul la Timișoara și, din cauza crizei de personal, a fost detașat încă din vară la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, devenit, nu o dată, focar COVID-19.
Colegii mei nu mai fac față situației, iar lucrul acesta m-a determinat să vin și să dau o mână de ajutor pentru a-mi ajuta colegii și persoanele din județul Prahova.
Nu are încă soție și copii, așa că, spre deosebire de alți colegi, a acceptat o detașare prelungită.
Acesta povestește la Europa FM că autoritățile de la Ploiești au făcut eforturi mari să le ofere rezidenților, sosiți aici din toate colțurile țării, condiții care să-i facă să nu plece: cea mai buna cazare posibilă, masă și sporuri în cuantumul maxim permis de lege.
Inițial, am fost cazați în altă parte, ne-am exprimat nemulțumirea despre cazarea respectivă și ni s-au respectat dorințele și ne-au mutat cazarea. Sporurile care ni se acordă nouă sunt cele prevăzute maxim în legislația în vigoare.
Nimeni nu vrea să ofere cifre, însă, surse medicale au declarat pentru Europa FM că un rezident care se specializează în medicină de urgență poate pleca acum acasă chiar și cu venituri de peste 4.000 de euro, în care sunt incluse toate sporurile. Mai mult decât în mari centre universitare, unde grosul îi iau medicii cu experiență.
La Ploiești, managerul Spitalului Județean, doctorul Sebastian Toma, spune că alături de Consiliul Județean, le-a asigurat medicilor chemați din alte părți tot ce au cerut.
Au avut spor de terapie, au primit diurnă pentru detașare. Sporul este 85%, sporul legal, la care se adaugă sporul de terapie COVID de 30%, au mai primit diurnă, masă. Unul dintre rezidenți era arab și voia să mănânce anumite alimente. S-a rezolvat, am găsit înțelegere, ne-au sprijinit.
Un alt mare oraș apropiat de capitală, Târgoviște, suferă din cauza deficitului de personal medical. Din cauza epuizării, unii medici au plecat în mediul privat. Directorul Spitalului Județean, Claudiu Dumitrescu, a căutat o soluție juridică să poată plăti un salariu peste cuantumul fixat de la nivel central.
Putem să-i oferim o sumă mai mare decât salariul pe care l-ar fi luat, numai din motivul deficitului în care ne aflăm. Suntem, noi spitalele, într-un paradox legislativ – în timp ce unitatea sanitară este obligată să asigure continuitatea actului medical prin serviciul de gardă, medicul este obligat să facă, prin lege, o singură gardă.
Așa s-a ajuns la negocieri pentru viață și oferte identice cu cele din marile corporații, spune președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea:
Apartamente sau cazare în Târgoviște, cheltuielile fiind suportate de către Spitalul Județean.
Avantajul acestei batalii este că medicii nu vor să mai plece atât de mulți din țară, iar rezidenții oferă toată energia lor vindecării pacienților spun managerii Spitalelor județene Dâmbovița și Prahova.
- Reportaj realizat de Anca Grădinaru