Criză a locurilor de muncă, dar și mai puțini bani la bugetul de stat – sunt două dintre efectele plecării românilor la muncă în străinătate.
Patronii se plâng că își găsesc cu greu muncitori, iar activitatea în multe spitale este dată peste cap din cauza lipsei medicilor.
Și încă o problemă – natalitatea scăzută.
Peste câțiva ani, sistemul de pensii va fi serios pus în dificultate pentru că apare întrebarea „cine ne va plăti nouă pensiile?”.
Încheiem campania „Romania dispare” cu o analiză a tuturor acestor factori.
În ultimii ani, din ce în ce mai mulți tineri au ales să plece la muncă în străinătate.
Zonele cele mai depopulate sunt zona Moldovei, cea de sud și chiar cea de sud-vest, spune Cristian Grosu, redactor-șef al portalului cursdeguvernare.ro.
L-am întrebat pe acesta cât ne costă pe noi, ca țară – dacă e să cuantificăm în bani – plecarea masivă a românilor în străinătate:
”FMI a făcut o estimare acum un an, un an și ceva, și concluzia era că țările din Europa de Est ar urma să piardă aproximativ 7 % din PIB (ca urmare a migrației -n.r.). Convingerea mea este că pierderea României este mult mai mare. Undeva spre 10 – 12 %. Gândiți-vă că a plecat partea plină a paharului, cei care au avut determinare să plece, să-și facă un rost. Un rost, înseamnă locu de muncă, iar loc de muncă – înseamnă PIB. ”
Țara este părăsită atât de oameni cu studii avansate, care ar putea să pună umărul la dezvoltarea unor domenii precum cercetare, medicină sau IT….dar, în același timp, ne pierdem și meseriașii, spune Cristian Grosu:
”Exodul creierelor e cel mai dăunător. Există și categoria celor din industria prelucătoare. Oamenii aceștia se formează greu, iar România pare să disprețuiască meseriile. Aici, a ajunge la o școală profesională este considerat un eșec de viață. Iar oamenii ăștia, când ajung în afară și au văzut că sunt apreciați pentru meseria lor, normal că s-au simțit bine. ”
Nota de plată – crede Cristian Grosu – va veni peste aproape 10 ani, când copiii de acum vor ajunge angajați și vor trebui să susțină un sistem de pensii defect:
Datele Organizației Națiunilor Unite arată că România se numără între primele zece tări din Europa de Est unde populația va scădea cel mai mult pană în anul 2050. Potrivit ONU, în perioada 2017 – 2050, populația României va scădea cu 17 procente.
Concret, România este pe locul 7 în acest top îngrijorător condus de Bulgaria. Țara vecină va rămâne până în 2050 fără un milion și 700 de mii de locuitori – echivalentul întregii populaţii a capitalei şi a zonei metropolitane din jurul acesteia.
De fapt, potrivit ONU, toate cele 10 ţări ale căror populaţii scad cu cea mai mare rapiditate se află în Europa de Est. Japonia, probabil ţara cu cele mai multe provocări demografice analizate, se află pe cel de-al 11-lea loc în clasament.
Multe dintre aceste ţări se confruntă cu dificultăţi economice, populaţii care îmbătrânesc, lipsa forţei de muncă specializate şi, în unele cazuri, politici de imigrare restrictive.
O altă cauză este emigrarea. În cazul României, tot datele ONu arătă că peste 3 milioane 400 de mii de români trăiesc dincolo de granițele țării.