Haideți să facem un exercițiu de sinceritate: câți dintre dumneavoastră ați cumpărat în ultimul an un produs contrafăcut sau de contrabandă? Nu contează că vorbim de țigări, haine, produse cosmetice sau orice altceva…
Dacă vă regăsiți printre cei care folosesc acest tip de produse, trebuie să știți că în situația dumneavoastră se află cel puțin o treime dintre români. Acesta este rezultatul unui studiu comandat de ACTIV, Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit “Viitorul”. Deși în mod frecvent sunt de proastă calitate, mărfurile care provin din traficul ilicit sunt mult mai ieftine. Pe termen scurt, cumpărătorul lor poate economisi ceva bani, cu riscul de a face o formă de dermatită, în cazul în care vorbim despre o cremă de față contrafăcută. Pe termen mediu și lung, contrabanda și contrafacerea produc pierderi semnificative. Doar în 2018, suma a fost estimată la 2,2 miliarde de euro, bani cu care s-ar putea construi, de pildă, peste 300 de kilometri de autostradă.
În prima linie a luptei cu contrabanda și contrafacerea se află vameșii și politiștii de frontieră. Dar oricâte controale ar face, autoritățile nu pot să stăvilească un fenomen alimentat de cererea românilor. Este doar unul dintre motivele pentru care la inițiativă celor de la ACTIV, 21 aprilie va deveni de la anul “Ziua națională de lupta împotriva traficului ilicit de mărfuri”.