Serviciile de urgenţă din Europa au înregistrat o înmulţire de până la 60% a apelurilor telefonice din partea femeilor victime ale violenţelor conjugale în timpul izolării în contextul luptei împotriva noului coronavirus, susțin experții.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănăţii, violenţele în familie, faţă de un partener sau faţă de un copil, au tendinţa să se înmulţească în perioadă de criză, în special cu măsurile de restricţie şi de izolare introduse pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
“Statele membre vorbesc despre o creştere care ajunge până la 60% a numărului apelurilor de urgenţă ale femeilor victime ale violenţelor partenerului lor în aprilie acest an, comparativ cu anul trecut”, a declarat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă difuzată online de la Copenhaga.
“Apelurile se înmulţesc în aproape toate ţările”, a subliniat o expertă a organizaţiei, Isabel Yordi.
Fondul ONU pentru Populaţie a estimat că 31 de milioane de cazuri suplimentare de violenţe familiale ar putea avea loc în lume dacă izolarea ar continua încă şase luni.
Filiale europene ale OMS, care se întinde de la Atlantic la Pacific şi cuprinde 53 de ţări extrem de diferite, cum ar fi Rusia şi Andorra, a contabilizat 1,6 milioane de cazuri oficiale de infectare cu COVID-19 şi aproape 150.000 de decese legate de noul coronavirus, conform datelor organizaţiei.
Înainte de epidemie, un sfert dintre femeile şi o treime dintre copiii din regiune au fost victimele unor violenţe în cursul vieţii lor.