Educația sexuală în școli – în continuare un subiect fierbinte pentru societatea românească. Emisiunea „România în Direct”, moderată joi, 7 noiembrie 2024, de Marcel Bartic, a găzduit o dezbatere aprinsă pe acest subiect. Consiliul Național al Elevilor a propus recent, pe fondul abuzurilor sexuale din universități, ca educația sexuală în școli să devină materie obligatorie. În replică, Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei susține că elevilor le-ar trebui predată disciplina „Educație pentru Familie”.
În lipsa unui curs de Educație Sexuală în școli, unii părinți apelează la soluții alternative pentru a oferi copiilor informațiile de care au nevoie. Este cazul unui ascultător Europa FM.
„Sunt tatăl unei fetițe de 13 ani. Am căutat și am găsit niște cursuri care să suplinească lipsa din programa școlară a unei astfel de educații sexuale”, a spus tatăl unei fetițe.
Bianca Ivan, președinta Consiliului Național al Elevilor a vorbit la emisiunea „România în Direct” despre importanța „Educației Sexuale” în școli
„În ce situație critică ne aflăm în România pe partea de mame sub 15 ani. Mi se pare foarte interesant faptul că alegem să ne punem credințele personale înainte de binele copiilor noștri”, a explicat Bianca Ivan.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi: „Când se întâmplă astfel de lucruri, lucrurile nu depind de educație”
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi, a intrat în direct la Europa FM și a încercat să explice punctul de vedere al Bisericii: de ce este împotriva „Educației Sexuale” în școli și de ce consideră că o materie cu numele „Educația pentru Familie” ar fi mai potrivită.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi: „Pentru că părintele ar fi trebuit să aibă un dialog deschis cu propriul copil”.
Marcel Bartic: Dar sunt situații în care copiii sunt victime ale unor membri din familie.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi: „Se pot întâmpla și astfel de cazuri tragice, dar când este vorba de un abuz, vă dați seama, copilul respectiv este total lipsit de apărare”.
Marcel Bartic: Și cine trebuie să-l apere?
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi: „Instituțiile”.
Marcel Bartic: După ce se întâmplă nenorocirea?
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi: „Când se întâmplă astfel de lucruri, lucrurile nu depind de educație”.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a mai spus că Biserica este îngrijorată de numărul mamelor minor din România și de abuzurile sexuale asupra minorilor, dar – a subliniat preotul Adrian Agachi – în opinia sa, educația sexuală în școli nu ar schimba lucrurile.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi: „Întrebarea era dacă introducerea acestei discipline în mod obligatoriu rezolvă lucrurile”
„Este un subiect care a fost prezentat în general ca fiind unul delicat sau tabu. Pentru Biserică nu este nici delicat, nici tabu. Este doar un subiect care merită cumva nuanțat. Pentru că în momentul de față se pare că această nuanțare nu este făcută în întregime. În sensul că Biserica este privită ca o instituție care este împotriva educației sexuale, nu receptează într-un mod mdern și actual aceste doleanțe ale tinerilor și care privește retrograd tot ceea ce înseamnă partea sexuală a vieții, mai ales în ceea ce privește adolescenții”, a spus Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei.
„Și pentru Biserică este îngrijorător numărul mare de minore gravide, abuzurile sexuale, transmiterea bolilor de natură sexuală și care al căror număr s-a dus și el într-o creștere tot mai mare. Dar întrebarea era dacă introducerea acestei discipline în mod obligatoriu rezolvă lucrurile, dacă această disciplină schimbă cu adevărat optica referitoare la toate problemele menționate anterior”, a mai spus Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi: „Pentru că educația sexuală să poate într-adevăr să aducă beneficiile pe care le-ați spus, ea trebuie să fie totodată o pregătire pentru întemeierea unei familii armonioase”
Marcel Bartic: Câteva date pe care le-am găsit oferite de organizații internaționale și instituții care și-au asumat un proiect de cercetare din punctul acesta de vedere și se pare că educația sexuală, de pildă, ca să dau doar un exemplu, întârzie debutul vieții sexuale a tinerilor mult mai mult decât atunci când nu se cunosc aceste noțiuni. Faptul că tinerilor, copiilor li se explică mai bine noțiunea de consimțământ limitează și previne, la un moment dat scade numărul abuzurilor la care unii dintre ei sunt expuși.
Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „Reticențele pornesc din felul în care educația sexuală – cel puțin în Occident – a fost câteodată instrumentată cumva ideologic. Această ideologie WOK care la nivel global a început să…”.
Marcel Bartic: Îmi puteți da o definiție a acestei ideologii WOK, pentru că am mai întâlnit-o în diferite cazuri și încerc să înțeleg care este legătura cu educația sexuală.
Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „Pentru că educația sexuală să poate într-adevăr să aducă beneficiile pe care le-ați spus, ea trebuie să fie totodată o pregătire pentru întemeierea unei familii armonioase”.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi: „Problema aceasta este că dacă ne uităm în țările occidentale, educația sexuală a început să fie introdusă la vârste din ce în ce mai mici”
Marcel Bartic: Dacă, de pildă, sunt persoane adulce care decid să nu-și întemeieze o familie, cu ce sunt mai prejos decât cele căsătorite? Sau de ce ar trebui demonizate? Sau de ce ar trebui văzute altfel? Sau de ce o mamă singur, care își crește copilul, ar trebui văzută într-o lumină negativă?
Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „Nu am dorit să fac aceste implicații în afirmația mea de adineauri. Sigur, fiecare este liber ca la vârsta matură să aleagă dacă dorește să-și întemeieze o familie, dacă va fi părinte singur. Și, până la urmă, la fiecare persoană lucrurile depinde de felul în care îi conduce și viață”.
Marcel Bartic: Dar ați argumentat cu ideologia WOK. Ce înseamnă asta? Ce legătură are asta cu educația sexuală?
Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „Problema aceasta este că dacă ne uităm în țările occidentale, educația sexuală a început să fie introdusă la vârste din ce în ce mai mici”.
Marcel Bartic: Și ce s-a întâmplat?
Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „Și de asemenea a fost unită cu ideologia aceasta de gen”.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi: „Ce voiam să remarc este că educația sexuală trebuie să aibă un plan mai larg de manifestare ca disciplină. Trebuie să fie predată cumva la o vârstă adecvată”
Marcel Bartic: Aveți date care să confirme această idee?
Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „Sunt anumite manuale care au apărut,anumite probleme prezente de exemplu în Canada, unde se vorbește de la o vârstă foarte fragedă copiilor de această decizie de a observa dacă doresc să rămână așa cum s-au născut sau vor să treacă la celălalt gen”.
Marcel Bartic: Aveți informații scrise asumate de o instituție care să confirme acest exemplu?
Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „Lucrurile acestea pot fi cercetate”.
Marcel Bartic: Tocmai că le-am cercetat și nu am găsit. Doar întreb o dată: aveți informații scrise, asumate de o insitituție?
Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „Sunt și procese aflate pe rol”.
Marcel Bartic: Un proces nu înseamnă o hotărâre judecătorească definitivă și nu înseamnă în niciun caz o sentință care să interzică educația sexuală. Asta încerc să înțeleg și încerc să lămuresc.
Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „Nu interzice în niciun fel, aveți dreptate. Ce voiam să remarc este că educația sexuală trebuie să aibă un plan mai larg de manifestare ca disciplină. Trebuie să fie predată cumva la o vârstă adecvată”.
Marcel Bartic: Ați parcurs conținuturile dintr-o programă de educație sexuală? De pildă, cea care există la noi, pentru că discuția există.
Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „În momentul de față, discuția se poartă doar asupra obligativității acestei materii. Ea există, ca materie opțională există”.
Marcel Bartic: Și nu ajunge decât la un număr foarte mic de copii.
Urmărește întreaga dezbatere de la „România în Direct” aici
Sursa foto: Shutterstock