Asociația VeDem Just a inițiat o propunere legislativă care propunea introducerea educației antreprenoriale și financiare și juridice. Propunerea a vizat modificarea Legii educației naționale nr.1/2011. Senatul, în calitate de cameră decizională a avizat luni propunerea. Urmează acum ca președintele Klaus Iohannis să o promulge și apoi să se publice în Monitorul Oficial.
VeDem Just, promotor al educației juridice în școlile din România și din Republica Moldova, salută introducerea acestei materii. Organizația face deja cursuri de pregătire și cu profesori pentru a putea preda materia, chiar și elevilor din clasele primare.
În ultimii 5 ani, educația juridică se studiază în prezent ca opțional în curriculum la decizia școlii de către 6.900 de elevi din 122 unități școlare, situate în 33 de județe și este predată de către 138 de profesori instruiți de asociație.
Elevii trebuie să știe drepturile și mai ales ce inseamnă o infracțiune si ce înseamnă un dosar penal. Președintele Asociației VeDem Just, Cristi Dănileț spune că scopul acestei materii este responsabilizarea tinerilor, înțelegerea și apărarea concretă a drepturilor, diminuarea delincvenței juvenile, scăderea numărului de victime minori, creșterea gradului de înțelegere și acceptare a actelor normative.
Asociația propune Ministerului Educației să accepte oferta de parteneriat pentru alcătuirea programei de educație juridică în vederea implementării sale în toată țara, începând cu următorul an școlar și pune la dispoziția tuturor cadrelor didactice mai multe resurse ce pot fi utlizate cu succes la ore: ghidul Elevul și Legea, inclusiv în limba semnelor române, care este tradus în mai multe limbi străine și este acceptat ca resursă internațională de către UNODC, aplicația pentru mobil Lege-n-Dar, secțiunea tur virtual în tribunal, procese simulate cu actori minori.