Confidenţialitate

Editura Didactică şi Pedogagică, “incapabilă să realizeze cele 100 de seturi de manuale de care este nevoie în şcoală”

Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţiei Editorilor din România, a declarat luni că Editura Didactică şi Pedogagică ”este incapabilă să realizeze cele 100 de seturi de manuale de care este nevoie în şcoală”.

El a mai subliniat și că acesta este un compromis ideologic și a făcut referire la manualul de geografie de clasa a VIII produs de editura de stat din Ungaria: „Este vorba aici de controlul ideologic care este un alt aspect neluat în seamă şi despre care nu s-a vorbit. Este ceea ce ne pregăteşte Guvernul dacă avem manual unic.”

Suma anuală investită în piaţa de carte educaţională este de 30 de milioane de euro.

„Din această sumă, statul nu acoperă decât 6 milioane de euro, costurile pe care le suportă cu tipărirea şi retipărirea. Toţi ceilalţi bani sunt luaţi de la părinţi. Prin urmare, vor dispărea editorii care nu vor reuşi să se adapteze”, a fost opinia directorului AER.

„Domnul ministru Liviu Pop a speriat întregul sistem educaţional cu un ordin de ministru, care din câte ştiu nu a fost publicat în Monitorul Oficial. El nu are putere de lege, a unui act juridic, este o declaraţie de intenţie. Piaţa totală de carte în România este de 60 de milioane de euro. Piaţa de auxiliare adaugă încă vreo 30 de milioane. Suntem cea mai mică piaţă de carte din Uniunea Europeană pe cap de locuitor. Cea mai mare piaţă de carte pe cap de locuitor din lume este Germania”, a mai spus Mitrică.