România în Direct continuă seria edițiilor speciale din Timișoara, Capitală Culturală Europeană. Și este un moment potrivit să întâlniți și oamenii speciali ai Banatului.
În ediția de pe 29 iunie, Cătălin Striblea ne-a prezentat-o pe doamna Mihaela Mateescu, directoarea Centrului de Zi DAR DIN DAR – Varlaam Almăjanu de la Partoș. Acesta este locul în care, zilnic, zeci de bătrâni se întâlnesc pentru a scăpa de singurătate.
Sub umbrela Asociației Semper Agape, înființate în anul 2011, Centrul de zi de la Partoș desfășoară activități cu scop umanitar – filantropic, pentru ocrotirea, integrarea în societate, educația, culturalizarea, abilitarea și reabilitarea copiilor, adulților și bătrânilor cu dizabilități sau nu, aflate într-o stare temporară sau permanentă de dificultate sau nevoie.
Asociația își desfășoară activitățile pe trei direcții principale:
• Direcția socială
• Direcția educațională
• Direcția culturală
Centrul de zi DAR DIN DAR – Varlaam Almăjanu pentru persoane vârstnice a fost construit cu sprijinul PROFI, prin Programul Operațional Regional, axa 3, și desfășoară în scop social patru servicii sociale distincte, licențiate provizoriu: Centru de zi de socializare și petrecere a timpului liber, tip club, centru de asistență și recuperare, cantină socială, serviciu mobil de acordare a hranei, bucătăria pe roți.
Beneficiarii Centrului primesc câte o masă caldă, beneficiază de control și tratament medical, consultații asigurate de medici specialiști și medici de familie, de educație sanitară, de măsurare a tensiunii arteriale și a glicemiei, în colaborare și cu alți medici specialiști, acolo unde este cazul.
Au, de asemenea, acces la servicii de kinetoterapie și beneficiază și de activități informative, pot participa la grupuri de discuții cu tematică medicală, socială.
În funcție de vârstă și de gradul de discernământ, persoanele varstince beneficiază și de activități recreativ distractive (sărbătorirea zilelor de naștere în cadru festiv, venirea lui Moș Crăciun, excursii la Mănăstirea Sâg Timișeni și Cebza), de activități de terapie în grup și de servicii de igienă personală.
Întreaga activitate a asociației se desfașoară cu sprijinul PROFI, al personalului angajat la bucătăria Centrului și al voluntarilor care asigură serviciile medicale, psihologice, de specialitate. Iar dincolo de importanța și de complexitatea acestor servicii, cel mai valoros dar oferit beneficiarilor este căldura umană, de care cei mai mulți dintre ei au atâta nevoie.