Confidenţialitate

Economia țării a crescut cu 5,2% în prima parte a anului, însă analiștii economici avertizează că avansul se bazează doar pe consum | AUDIO

Avertisment din partea analiștilor: prețurile vor continua să crească în următoarele luni, ceea ce va alimenta totodată și o creștere economică a țării, dar bazată pe consum.

Deja în primul trimestru al acestui an economia țării a crescut cu 5,2 procente, în comparați cu ultimul trimestru din 2021.

Avansul economiei în primele trei luni din acest an a venit pe fondul inflației în creștere, adică prețurile au fost mai mari, dar consumul a rămas la același nivel, spune consultantul fiscal Adrian Bența:

„Din păcate, acest procent de creștere economică este generat de o inflație accelerată. Avem o creștere a vânzărilor dar nu neapărat în cantități mai mari ci în prețuri mai mari, adică cu cheltuieli mai multe pentru cetățean. Deci, creșterea economică are în acest moment, fără doar și poate, principala componentă inflația. Apoi trebuie să ne aducem aminte că 2021 venea după un trimestru destul de slăbuț din 2020, în trimestrul 1 din 2021 iarăși era un val de restricții și activitatea a fost restricționată. Probabil anul acesta nemaifiind restrisții sau nemaifiind atât de vizibile restricțiile poate să fie și aceasta o componentă, dar cred că este o componentă mai mică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, coaliția caută noi modalități de a aduce bani la buget. Discuția despre problemele bugetare a fost deschisă de președintele PSD, Marcel Ciolacu. El a anunțat că guvernul vrea să modifice Codul Fiscal astfel încât, de la începutul anului viitor, să existe o colectare mai bună a banilor la buget.

Liderul PSD a precizat că va exista „o reașezare și o redimensionare” a impozitelor, susținând că acest lucru nu va însemna o majorare a taxelor.

Ciolacu a mai spus că el susține în continuare ideea PSD privind introducerea impozitului progresiv.

Acest lucru ar însemna însă renunțarea la cota unică, idee cu care liberalii nu sunt de acord. Cota unică de impozitare este principala măsură de dreapta introdusă în România începând cu anul 2005.

În schimb, cei de la USR le propun celor din Guvern cinci măsuri pentru a consolida bugetul fără a crește taxele și fără a modifica sistemul de impozitare. Printre acestea se numără eliminarea pensiilor speciale, anularea programului Anghel Saligny sau eliminarea sporurilor aberante.

Modificările Codului fiscal trebuie făcute până cel târziu la finalul lunii viitoare pentru a putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Legea prevede că aceste modificări se fac cu cel puțin 6 luni înainte.