Confidenţialitate

Eclipsa totală de “Super-Lună”, rar eveniment astronomic

O eclipsă totală de aşa-numită Super-Lună va fi vizibilă, în condiţii de cer senin, din Europa, Asia de Vest şi unele regiuni ale Africii.

Satelitul natural ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi.

Mâine dimineaţă, Luna va sta complet în umbra Pământului în intervalul orar 5 şi 10 minute – 6 şi 23 de minute, momentul de maxim fiind înregistrat la ora 5 şi 47 de minute.

Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roşiatică, mai deschisă sau mai închisă în funcţie de gradul de opacitate al atmosferei terestre.

Pentru că fenomenul se produce în a doua jumătate a nopţii, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfăşurării eclipsei.

super luna

Ultima dată, eclipa de Super-Lună s-a produs în 1982. Următoarea şansă de a o urmări va fi în anul 2033.

Pentru observarea eclipsei, singura condiţie este ca cerul să fie senin, aceasta fiind vizibilă cu ochiul liber. Cei care posedă un binoclu pot vedea însă mai îndeaproape suprafaţa selenară.

La perigeu, Luna se vede cu până la 14% mai mare în diametru și cu 30% mai strălucitoare decât celelalte Luni Pline din timpul anului.

Expresia “Super-Lună”, găsită de un astrolog american în urmă cu peste 3 decenii, nu este recunoscută de comunitatea astronomică.