Echipa de experţi trimisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în China pentru a cerceta originea pandemiei de Covid, la peste un an de la debutul crizei sanitare, va susține, marţi, o conferinţă de presă în care își va prezenta concluziile.
Specialiștii OMS încheie o vizită de patru săptămâni în orașul Wuhan, locul unde a fost detectat prima dată virusul SARS-CoV-2.
O piaţă de fructe de mare din metropolă a fost asociată cu un focar iniţial de infecție, însă oamenii de ştiinţă nu au ajuns deocamdată la o concluzie clară cu privire la rolul pe care aceasta l-a jucat în pandemie.
Suspiciuni au planat și asupra Institutului de Virusologie din Wuhan. Unele voci, în special fostul preşedinte american Donald Trump, au susținut că experții acestuia s-ar face responsabili pentru o scăpare, accidentală sau nu, a coronavirusului din laboratoare.
Şeful echipei OMS a părut să excludă ipoteza, într-un recent interviu pentru agenţia France Presse, despre care a spus că ar fi un “excelent scenariu” de film.
Căutarea originilor coronavirusului este un subiect sensibil politic.
China a reacţionat împotriva unor ţări cum ar fi Australia, care au cerut o astfel de anchetă.
Beijingul se teme, aparent, că ar putea fi învinovăţit pentru pandemia soldată până acum cu 2,2 milioane de morţi în întreaga lume.
Aparatul chinez de propagandă a făcut în ultimele luni eforturi de a crea îndoială privind locul în care a apărut virusul, prezentând informaţii neconfirmate că au existat infecţii în alte ţări înainte de creşterea numărului de cazuri în China, la sfârşitul lui 2019.
Sistemele sanitare naţionale au administrat la nivel mondial 103,8 milioane de doze de vaccin anticoronavirus, o cifră care depăşeşte numărul cazurilor confirmate la nivel mondial de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, care se ridică la 103,3 milioane.