Echinocţiul de primăvară sau momentul care marchează începutul primăverii astronomice se va produce anul acesta luni, 20 martie, la ora 12.29, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.
Începând de la aceasta dată, durata zilei va fi în continuă creștere față de cea a nopții, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.
După «Mărţişor», «Babe» şi «Moşi», după «zăpada mieilor», când din punct de vedere calendaristic s-a intrat deja în anotimpul primăverii, ne apropiem de momentul echinocţiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice.
El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.
Echinocţiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera nordică şi echinocţiul de toamnă în cea sudică.
Al doilea echinocţiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera sudică şi echinocţiul de toamnă în emisfera nordică.