Confidenţialitate

E.ON Energie: Atenție la ofertele primite pentru schimbarea furnizorului de energie

E.ON Energie atrage atenția clienților cu privire la ofertele de energie primite de la companii concurente pentru schimbarea furnizorului. Unele dintre oferte pot fi înșelătoare, susține compania care deține distribuitorul regional de curent electric în șase județe din Moldova.

”În piaţă există cazuri de încălcare a drepturilor fundamentale ale clienţilor privind informarea corectă şi completă privind schimbarea furnizorului. Unele dintre aceste practici creează confuzie în rândul clienţilor”, susține E.ON.

 

„În acest moment diverse companii din piaţă desfăşoară, prin intermediul agenţilor de vânzări, activităţi de contractare de noi clienţi şi de determinare a acestora să îşi schimbe furnizorul. Ne-au fost semnalate cazuri în care reprezentanţii unor astfel de companii vizitează persoane în vârstă, afirmând că sunt „de la lumină”, că trebuie semnate contracte noi şi că E.ON este acelaşi furnizor cu compania pe care aceştia o reprezintă”, se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit companiei, folosirea noţiunii de „înnoire a contractelor de furnizare” creează confuzie în rândul clienţilor care au deja încheiate contracte de furnizare a energiei electrice.

„Considerăm că prin aceste practici, consumatorilor le sunt încălcate drepturile fundamentale cu privire la informarea corectă, clară şi completă astfel încât aceştia să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză, inclusiv în ceea ce priveşte schimbarea furnizorului”, mai susține compania.

În același comunicat, E.ON precizează că încurajează competiția, dar atât timp cât aceasta respectă principiile pieței concurențiale.

”În acelaşi timp, compania contestă practicile neloiale care conduc la inducerea în eroare a consumatorilor şi implicit, la prejudicierea intereselor lor.”

Directorul general al companiei Tinmar, furnizor privat de energie, spunea recent pentru News.ro că schimbarea furnizorului de electricitate de către consumatorii casnici nu presupune costuri şi nici modificări de instalaţii în interiorul locuinţei, iar operatorul de distribuţie rămâne acelaşi.

În România au apărut tot mai mulți furnizori de electricitate, în contextul în care această piață va fi liberalizată în anii următori.

 

 

 

Potrivit calendarului din 2012, prețurile vor fi liberalizate complet din 31 decembrie 2017. Acum, 70% din prețul facturii provine din piața liberă, iar 30% este prețul reglementat de ANRE (Autoritatea Națioanlă de Reglementare în Energie).

De la 1 ianuarie 2017, ponderea va fi de 80%, iar de la 1 iulie 2017 de 90%.