PSD ia în discuție luni, în ședința Biroului Permanent, situația lui Sevil Shhaideh și a Rovanei Plumb, cei doi miniștri implicați, potrivit DNA, în dosarul „Insula Belina”. Dacă Sevil Shhaideh, actual ministu al Dezvoltării, este deja urmărită penal, pentru Rovana Plumb, în prezent ministru delegat pentru Fonduri Europene, DNA cere Parlamentului să avizeze începerea penală pentru că este, de asemenea, deputat.
Până la decizia politică de luni, juriștii PSD spun că Guvernul nu este în pericolul de a-i fi suspendat niciunul dintre cei doi miniștri și că eventuala decizie de a demisiona le aparține.
Ipoteza suspendării miniștrilor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb de către președintele Klaus Iohannis nu este luată în calcul în interiorul PSD.
Juriștii partidului mizează pe faptul că acuzațiile procurorilor DNA se referă la decizii pe care cei doi miniștri le-au luat în 2013, când Sevil Shhaideh era doar secretar de stat, iar Rovana Plumb titulară la un alt minister decât cel actual.
Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a spus la Europa FM că atât Legea răspunderii ministeriale, cât și Constituția menționează suspendarea doar pentru fapte comise în exercițiul funcției actuale.
„Președintele poate să suspende un ministru împotriva căruia a început urmărirea penală dacă aceasta s-a făcut în calitate de ministru. În cazul doamnei Shhaideh este evident că nu a comis această faptă în calitatea de ministru. Nu poate fi suspendată de președinte”, spune Eugen Nicolicea care invocă drept precedent cazul lui Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor condamnat în primă instanță în timpul mandatului, dar căruia președintele Traian Băsescu nu i-a putut cere suspendarea întrucât faptele nu aveau legătură cu mandatul său.
Dacă urmărirea penală a început deja în cazul lui Sevil Shhaideh, situația Rovanei Plumb depinde de votul din Camera Deputaților. Aici, Comisia juridică va face, în maximum două săptămâni de la sesizarea de către Biroul Permanent, un raport pe care îl va trimite în plen.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea spune însă că nici Rovana Plumb nu va putea fi suspendată, indiferent de rezultatul votului din Cameră.
„Pentru doamna se cere urmărirea penală în calitate de fost ministru, nu de actual ministru. Deci, din punct de vedere legal, nu este obligatoriu ca persoanele respective să părăsească funcția. Iar dacă se pune problema unei demisii, aceasta este un act unilateral”, adaugă Eugen Nicolicea.
Sevil Shhaideh este acuzată de abuz în serviciu pentru că a semnat în 2013 o hotărâre de guvern pe care procurorii o consideră ilegală. În acest fel, un teren de 300 de hectare de pe Dunăre trecea de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman în avantajul companiei Tel Drum.
Pentru ca acest transfer să se facă aparent legal, ministrul Mediului de atunci, Rovana Plumb, ar fi venit cu o altă hotărâre controversată trecută în doar 17 ore prin Guvern.
Citește și:
Sevil Shhaideh, urmărită penal în dosarul „Belina”, DNA cere Parlamentului și urmărirea penală a Rovanei Plumb
VERIFICAT DE EUROPA FM: A favorizat sau nu Victor Ponta, prin actele Guvernului, compania Tel Drum?