Confidenţialitate

E bine sau nu că statul vrea să plafoneze RCA? – VIDEO

Ne pregătim de mari blocaje de circulație în toată țara căci transportatorii forțează mâna Guvernului pentru a stabili un plafon maximal al polițelor RCA, care s-au scumpit într-adevăr. S-au scumpit pentru noi toți cu 10-15 procente în ultimul an, dar pentru transportatori, inclusiv pentru companiile de curierat, aceste tarife au crescut cu până la 50%.

Dacă RCA-ul anual pentru un turism se apropie de 1000 de lei pe an, în cazul unui camion el pornește de la 25 de mii de lei pe an, dar poate ajunge lejer la 80 de mii de lei pe an.

Singura problemă este că noi am mai avut RCA-ul plafonat acum zece ani, până în 2007, când s-a introdus actualul sistem electronic în care poate fi urmărit istoricul fiecărei mașini, iar prea bine nu ne-a fost în perioada respectivă.

La vremea respectivă Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (strămoșul ASF-ului de azi) era cel care stabilea anual cu cât poate crește plafonul maxim la care se putea vinde o poliță RCA, iar de câștigat nu câștigau cei mai serioși asigurători, câștigau cei care și-au înființat service-uri low cost în care te obligau să îți duci mașina ca să își deconteze paguba sau chiar cele care nu plăteau.

Perioadele în care mașina stătea câte cinci-șase luni în service, nu pentru că te-ai asigurat tu la o companie neserioasă, ci pentru că cel care ți-a pricinuit o daună n-a fost interesat dacă te mai despăgubește cineva sau nu.

Dincolo de disconfortul unor blocaje de trafic, la un eventual protest, reglementarea RCA-ului este o chestiune care ne privește pe toți și pietoni și automobiliști și taximetriști sau mari transportatori, pentru că din contribuțiile astea obligatorii pătimim cu toții atunci când avem o daună.

RCA-ul celui care produce dauna este cel care protejează și mașinile lovite, dar și un gard, o casă sau un om.

Am văzut că argumentul folosit acum de transportatori pentru a cere un tarif reglementat pentru RCA este că asiguratorii sunt niște companii străine, înțelese între ele, ca să scoată din țară banii noștri.

E cel puțin cinică această apreciere, în condițiile în care cele mai mari pagube sunt produse de transportatori români care fac transport internațional, iar o pagubă produsă în Germania, de exemplu, necesită niște deconturi semnificativ mai mari decât una produsă în România.

Pe de altă parte, poate că transportatorii au și ei dreptatea lor, căci acum mai puțin de un an chiar ASF a sesizat Consiliul Concurenței privind o eventuală înțelegere între asigurători care au majorat concomitent tarifele pentru RCA.

Deci, fiecare are dreptatea lui, dar noi toți plătim RCA și noi toți putem fi în situația de a fi loviți la un moment dat de un altul, și de a fi despăgubiți de un asigurător pe care nu noi l-am ales.

Știm cum a fost și cu RCA plafonat, n-a fost senzațional, dar prea bine nu e nici acum, când RCA-ul se scumpește.

Care variantă vi se pare că ar trebui să adopte autoritățile?

Să impună o limită de tarif pentru RCA sau să lase piața liberă, pe sistemul actual?