Toamna deja s-a instalat și odată cu aceasta și temperaturile scăzute, umiditatea și mai puțină lumină direct de la soare. Corpul nostru detectează aceste schimbări de mediu și poate suferi, în special la persoanele vulnerabile, precum vârstnicii, făcând loc răcelilor și altor infecții virale, dar și durerilor de oase și de articulații.
Durerile reumatice se însoțesc de inflamația și rigiditatea zonei afectate. Există numeroase boli cronice, fie pur inflamatorii, autoimune sau infecțioase, fie degenerative, precum artroza care pot conduce la dureri articulare.
Ca metodă naturistă pentru ameliorarea durerilor reumatismale se menționează aplicarea foilor de varză în zonele dureroase. Explicația ar fi că varza are rol antiinflamator. Mult mai recomandate sunt gelurile antiinflamatorii, cu substanțe active farmacologic testate și cu efecte demonstrate științific. O altă soluție sunt și unguentele pe bază de propolis.
Contează foarte mult și ce haine purtăm pe vreme rece. Se recomandă hainele din bumbac și lână deoarece acestea protejează foarte bine zonele sensibile împotriva frigului.
Nu uitați că indiferent de anotimp, activitatea fizică zilnică reprezintă un medicament valoros pentru sănătatea aparatului locomotor. Faceți mișcare în condiții de siguranță. Se recomandă să discutați cu medicul despre cât de mult efort aveți voie.
Aveți grijă cât și cum mâncați. Pe lângă aportul de vitamine și minerale pe care o alimentație sănătoasă ni-l poate asigura, există un alt avantaj al alimentației echilibrate – o greutate optimă. Persoanele supraponderale și cele obeze vor avea probleme articulare mult mai grave.
Bineînțeles, medicul reumatolog și medicul ortoped sunt cei care diagnostichează și tratează corect bolile oaselor și ale articulațiilor.