Medicii de familie ar putea fi implicați în testarea populației pentru SARS-CoV-2, cu ajutorul testelor rapide. Este deocamdată doar o ipoteză de lucru pentru a crește capacitatea de testare la nivel național.
Medicii de familie spun că testarea nu va fi posibilă decât în anumite cabinete, care pot asigura circuite pentru pacienți. În plus, medicii ar avea nevoie de echipamente speciale de protecție.
Testarea în masă pentru depistarea SARS-CoV-2 este necesară și ar aduce beneficii, dar testarea rapidă nu s-ar putea face decât în anumite cabinete, și eventual, după programul obișnuit de lucru al medicilor, a spus la Europa FM, medicul Dana Ștefana Popescu, secretar al Societății Naționale de Medicina Familiei:
„Sunt cabinete în care această testare ar putea fi făcută și sunt cabinete unde nu s-ar putea face testarea în condiții sigure. Manevra de recoltare e una dintre cele mai producătoare de aerosoli și automat cu riscul cel mai mare de infectare. Avem nevoie de aceste echipamente pe care noi nu le putem procura din venitul cabinetului în acest moment. Noi n-am putea face în timpul programului testările, am putea să le facem în afara programului ca să nu perturbăm activitatea curentă.”
Ar trebui luată în calcul amenajarea cât mai multor centre de testare rapidă de tip drive-in, mai spune medicul Dana Ștefana Popescu:
„Cred că mai mare succes ar avea, cel puțin pentru tineri, sistemul drive, deci făcut niște puncte, undeva la periferia orașelor mari, unde să fie testată lumea.”
Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a luat o decizie în privința testării pentru SARS-CoV-2 la medicul de familie, dar și-a propus creșterea capacității de testare la nivel național.
- Florentina Mihăiță