După mai bine de două ore de discuții cu premierul Mihai Tudose, reprezentanţii organizaţiilor civice au anunțat continuarea protestelor în stradă.
Liderii protestatarilor i-au cerut prim ministrului trei lucruri: să sesizeze Comisia de la Veneția privind legile Justiţiei, recent adoptate de Parlament dar și în ceea ce privește modificarea Codurilor penale, să amâne prin ordonanță de urgență, intrarea în vigoare a legilor până când experții de la Veneția se vor pronunța, iar un dialog real va avea loc și demiterea de urgență, a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
Mihai Polițeanu, de la Inițiativa România, a explicat că din punctul său de vedere, Tudorel Toader nu mai poate fi ” un partener credibil”.
Mihai Polițeanu a declarat că premierul a răspuns favorabil unei singure solicitări, răspuns care oricum, nu-i mulțumește pe liderii protestatarilor.
“Din cele trei solicitări, am primit un singur răspuns, pe sesizarea Comisei de la Veneţia. A spus că în următoarele zile se va interesa ce discuţii a avut ministrul Justiţiei cu Comisia şi va lua o decizie în consecinţă. Această întâlnire nu a fost îmbucurătoare şi, din punctul nostru de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când aceste legi ale Justiţiei şi modificările la Codurile penale vor fi stopate”, a declarat Mihai Poliţeanu.
Următorul mare protest se anunță pentru 20 ianuarie atât în capitală cât și în marile orașe.
Vă reamintim, peste 40 de organizații civice i-au cerut premierului Mihai Tudose să se implice în actuala criză generată de modificarea de către parlament a celor trei legi după care funcționaeză Justiția. Reprezentanții a 7 organizații s-au întâlnit cu premierul.
Cele trei legi urmează să fie promulgate sau respinse de președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului urmează să se pronunțe în zilele următoare, însă a declarat deja că nu este de acord cu felul în care Legislativul a adoptat cu legile Justiției.