Prima reacție a guvernului după ce ce jurnalista Emilia Șercan a acuzat autoritățile că ar fi orchestrat o acțiune de intimidare la adresa sa: premierul Nicolae Ciucă a solicitat autorităților competente ca orice formă de intimidare a jurnaliștilor sa fie investigată.
Reacția vine la 24 de ore de la publicarea articolului în care Emilia Șercan a acuzat Poliția Română că a scurs date dintr-o plângere penală pe care a făcut-o.
Mai multe organizații neguvermanetale au condamnat încercările de intimidare a jurnalistei.
Cristina Lupu, director executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent:
„Pare că în ultima vreme asistăm la din ce în ce mai multe intimidări. Practica e foarte simplă: ori cumperi jurnaliștii, ori intimidezi ca să tacă tocmai pentru a da un semnal pentru cei care ar vrea să scrie, care ar vrea să documenteze materialele pe care le au în lucru. Este o practică extrem de periculoasă pentru că nu duce la tăcerea unui singur jurnalist, a Emiliei, în cazul ăsta, care își continuă munca, dar poate să fie un semnal de alarmă pentru alți jurnaliști, care poate nu au puterea și capacitatea Emiliei de a se lupta cu autoritățile.”
„Reacția guvernului este una târzie, la 24 de ore, dar este bine că a venit într-un fina”, mai spune Cristina Lupu:
„Eu sunt convinsă că dacă n-ar fi existat o reacție publică, am mai fi așteptat mult și bine o reacție din partea autorităților și cred că asta ar trebui să fie o învățătură și pentru noi. În momentul în care lăsăm jurnaliștii singuri, ei sunt foarte vulnerabili. Dacă publicul lor, dacă colegii de breaslă, dacă celelalte organizații acționează și cer autorităților să-și facă treaba, jurnaliștii sunt un pic mai puțin vulnerabili.”
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei