Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor s-a răzgândit: produsele cu etichetele Nutri-Score, semafor, pot fi vândute în continuare, cel puțin până în mai, anul viitor. Vă reamintim, Europa FM a dezvăluit, acum 2 săptămâni, că ANPC dăduse ultimatum marilor rețele comerciale ca până la 1 noiembrie, să scoată de pe rafturi produsele cu etichete care spuneau cât de sănătos sau mai puțin sănătos este un produs.
La 1 noiembrie, ANPC a anunțat marile rețele comerciale că pot comercializa produsele Nutri-Score până la 1 mai 2023. Decizia poate fi consultată aici.
Reprezentantul Asociației Marilor Comerciale, George Bădescu:
„La acest moment termenul de comercializare la care s-a ajuns prin acord este acela de 1 mai anul viitor, deci practic în acel moment produsele locale ar trebui să poată să fie comercializate până la acea dată și după această dată, în cazul în care se va ajunge la un acord la nivelul Uniunii Europene, ceea ce noi credem că se va întâmpla. Practic, noua reglementare va prelua acest subiect al etichetării nutriționale.”
Pe rafturile marilor rețele comerciale sau în stocuri sunt cel puțin câteva sute de mii de produse cu eticheta Nutri-Score, atât de import cât și autohtone.
Subiectul etichetării produselor alimentare cu marcaje colorate, de la verde inchis la roșu va fi reglementat unitar de Uniunea Europeană.
Fostul comisar pentru Agricultură al Uniunii, Dacian Cioloș:
„La nivel european, în momentul de față avem un cadru legislativ care se numește Food Informationa Consumer, deci informarea consumatorilor privind calitatea alimentelor și care urmează să fie adus la zi. Comisia Europeană, din câte știu, pregătește acum un studiu de impact și pregătește să publice studiul de impact în lunile următoare iar undeva anul viitor să vină cu o propunere legislativă de ameliorare a acestui cadru legislativ privind informarea consumatorilor din perspectiva alimentară. Ee acest subiect privind Nutri-Score-ul e o dispută destul de violentă la nivel european pentru că sunt opinii pro și contra vizavi de această modalitate de informare a consumatorului. E clar că e nevoie de o mai bună informare pe etichetă în ceea ce privește calitatea alimentelor din punct de vedere nutrițional, însă, din ce am înțeles, Comisia Europeană a informat că, chiar dacă va veni cu o propunere legislativă, aceasta nu va prelua automat sistemul actual de Nutri-Score cu aceste litere pentru că îl consideră prea simplist și reductor din mai multe puncte de vedere.”
Foto: Shutterstock
Citește și: Sfaturi de la ANPC pentru perioada reducerilor de Black Friday | AUDIO