Confidenţialitate

După ani de amânări, diplomații UE au adoptat un plan propriu de apărare a blocului comunitar, ce include înființarea unor grupuri de luptă | AUDIO

Miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din Uniunea Europeană au adoptat, luni seară, o strategie proprie de apărare a blocului comunitar, complementară însă cu cea a NATO.

Inițiat după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, planul de apărare al Uniunii conține măsuri concrete ce vor fi luate, inclusiv creearea unor grupuri de luptă. Abia acum, liderii europeni au stabilit, la Bruxelles, o nouă politică de apărare comună care va permite UE să stabilească rapid forţe de reacţie rapidă, au declarat surse diplomatice europene pentru DPA.

Noua politică de apărare a Uniunii, numită Busola Strategică, este planul de apărare a statelor membre pentru următorul deceniu.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat că strategia prevede inclusiv întărirea măsurilor de Securitate din estul Uniunii:

„În primul rând este vorba despre importanța flancului estic și a nominalizării Rusiei ca un agresor nu numai potențial, Marea Neagră devenind o importantă țintă trategică, este unul dintre elementele pe care le-a promovat România, complementaritatea între NATO și Uniunea Europeană.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Una dintre măsuri este crearea unei forţe de reacţie rapidă de până la 5.000 de soldaţi, până în 2025.

Astfel, se restructurează grupurile tactice actuale pe care Uniunea  le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată.

Înaltul reprezentant pentru Politică externă al Uniunii, Josep Borell:

“Strategia ne va permite să mobilizăm 5.000 de militari antrenați și echipați,  Ne vom întări capacitatea de control și comandă. Vom face exerciții ample împreună, până acum nu s-a întâmplat asta, niciodată.

Și vom crea instrumente de combatere a atacurilor hibride, campaniilor hibride, amenințărilor de tip cibernetic, și de combatere a interferențelor străine și a manipulării informațiilor’’.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Noua politică de apărare comună ar urma să fie validată de liderii statelor UE care se reunesc în cadrul Consiliului European joi şi vineri la Bruxelles.

Foto: Carl Campbell / Unsplash

Citește și: Război în Ucraina, ziua 27: De teama bombardamentelor, locuitorii din Kiev trebuie să rămână în adăposturi