Confidenţialitate

După 4 ani de muncă, cercetătorii de la Măgurele testează astăzi laserul cu o putere de 3 petawatti

La Măgurele, cercetătorii testează astăzi  primul laser de mare putere instalat pe platforma ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme-Fizică Nucleară/Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics), cu o putere intermediară de trei petawatti.

Proiectul de cercetare în domeniul fizicii fotonucleare, unic în lume, are ca scop construirea celui mai puternic laser de pe glob cu o putere de 10 petawatti.

La acest proiect, 170 de cercetători și asistenți din toată lumea lucrează de patru ani.

Directorul ELI NP, Nicolae Zamfir, spune  la Europa FM, că testul de astăzi este primul succes important după patru ani de muncă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Directorul ELI-NP mai spune că dacă totul decurge normal, până la sfârșitul anului, se vor începe și experimentele.

Cercetătorii și-au propus  ca la Măgurele, să creeze noi materiale folosite în economia obișnuită dar și în cea spațială, să inoveze în domeniul tratării cancerului, să găsească metode de a identifica deșeurile radioactive  sigilate și, de ce nu, să inventeze noi tipuri de energie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Complexul de lasere de la Măgurele formează împreună cu spații similare din Ungaria și Cehia, un consorțiu paneuropean de cercetare, finanțat de Comisia Europeană cu aproape 900 de milioane de euro: ELI European Research Infrastructure Consortium (ELI-ERIC).