Confidenţialitate

După 10 pachete de sancțiuni, Rusia încasează în continuare zeci de miliarde de euro din schimburile comerciale cu UE, arată o analiză Reuters

În ciuda a 10 pachete de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană, Rusia încasează în continuare zeci de miliarde din schimburile comerciale cu blocul comunitar, arată o analiză Reuters. Mai mult, după începerea războiului din Ucraina, livrările rusești de gaz natural lichefiat către Europa au crescut.

Nu există sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești, iar Moscova a încasat anul trecut mai mulți bani pentru mai puține îngrășăminte livrate Uniunii Europene.

Impactul sancțiunilor nu e suficient de sever pentru a limita capacitatea Rusiei de a purta un război împotriva Ucrainei în 2023, se arată într-o analiză a Parlamentului European.

Motivele? Acțiuni reușite de lobby, lipsa de dorință a Uniunii de a încasa lovituri economice mai dure și preocuparea legată de efectele asupra lanțurilor de aprovizionare.

De la invazia din 2022, Uniunea Europeană a importat bunuri din Rusia în valoare de peste 170 de miliarde de euro, arată datele Eurostat.

Anul trecut, Bruxelles-ul a sancționat importurile de cărbune și petrol rusesc venit pe mare. Nu însă și gazul, dar Moscova a redus ea cu 40% livrările prin conducte către Europa.

În privința gazului lichefiat este altă poveste

Volumul furnizat Europei a crescut după începerea războiului, de la 16 miliarde de metri cubi în 2021 la 22 de miliarde în 2022.

Industria nucleară își vede de treabă ca înainte, afirmă Reuters. Ungaria și Bulgaria s-au opus adoptării de sancțiuni, așa că, după invazie, Uniunea a importat uraniu îmbogățit din Rusia în valoare de 750 de milioane de euro.

Parisul a susținut că ar fi mai costisitor să întrerupă contractele cu Moscova decât să le continue.

Blocul comunitar nu a interzis nici importurile de pietre prețioase. Europa a cumpărat anul trecut diamante rusești în valoare de 1,4 miliarde de euro și nici nu a pus pe lista neagră compania minieră Alrosa, controlată de statul rus.

Un lobby în acest sens a fost făcut de Belgia, care are la Anvers cel mai mare centru de comerț cu diamante din lume.

Foto: Shutterstock

Citește și: Două elicoptere Black Hawk s-au prăbușit în SUA în timpul unor exerciții militare. Starea membrilor echipajelor este necunoscută