Îngrijorare la Ministerul Mediului în urma studiului Asociației mai mult Verde, potrivit căruia sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic şi 48 tone de macroplastic. Studiul a fost efectuat pe durata unui an, pe traseul românesc al Dunării, de la intrarea pe teritoriul țării până înainte de Delta Dunării. Ministrul Mediului – Mircea Fechet – spune că e necesară protejarea apelor pentru ca deșeuri din plastic au fost descoperite până și în lacuri aflate la 1000 de metri altitudine.
Macroplasticul, cu dimensiuni cuprinse între 5 milimetri şi 2,5 centimetri, a fost identificat în general la suprafaţa apei, arată studiul prezentat la Ministerul Mediului. Specialiştii menţionează că particulele de macroplastic se macină în timp sub influenţa materialelor organice din apă şi se transformă în microplastic, bucăţi cu dimensiuni de cel mult 5 milimetri. Situația e îngrijoratoare întrucât cantități de microplastic au fost găsite nu doar în Dunăre, ci şi în lacuri de munte spune ministrul Mircea Fechet.
„Am găsit microplastic şi în Lacul Siriu, un lac de munte, la peste 1.000 de metri altitudine. Iar dacă în lacurile de munte avem cantităţi însemnate de plastic atât în apă, cât şi în sedimentele acelor lacuri, nu a fost o mare surpriză să constatăm că aceste cantităţi se regăsesc şi în celelalte cursuri de apă”, a spus ministrul Mediului.
Conform studiului, la Moldova Veche au fost înregistrate între 93 şi 100 tone de material plastic anual, transportate de Dunare, cantitate care se reduce de 3-4 ori pe masura ce fluviul se apropie de Delta .
„Toate aceste cantităţi de plastic care se află în Dunăre şi care au fost determinate la fiecare din cele trei puncte de prelevare, ne îndeamnă la acţiuni concrete şi bineînţeles că ar trebui să ne îngrijoreze”, a mai spus Fechet.
Ministrul Mediului a anunțat ca va semna rezoluţia pentru protejarea fluviului Dunărea, propusă de Organizația de Mediu – o listă cu zece propuneri care au ca scop prevenirea şi reducerea poluării cu plastic a apelor fluviului pe teritoriul României.
Sursa foto: Shutterstock