După ce ministrul Muncii Olguța Vasilescu a anunțat că se va recurge la o decalare a majorărilor promise în Sănătate și Educație, liderul Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, spune că decizia era de așteptat în absența un calcule economice precise.
“Nici acum când noi vorbim, nu am văzut vreo cifră de impact. Nimeni n-a văzut vreo cifră de impact, o analiză de impact. Noi pe cifrele la care am avut acces până acum, și sunt date publice, asumate de Finanțe și de Prognoză, deci pe evoluțiile de creștere economică, pe evoluțiile de PIB, pe evoluțiile de Buget de Stat al României din anii care urmează, era clar că nu exista spațiu de manevră care să ducă la creșteri salariale spectaculoase”, a spus Dumitru Costin, la Europa FM.
Pe de altă parte, Dumitru Costin spune că, de fapt, majorarea salarială promisă pentru 1 ianuarie 2018 ar putea fi mult mai mică în realitate, din cauza modificărilor fiscale.
“S-ar putea să nu fie 25%, s-ar putea să fie doar vreo 2% în real, pentru că dacă e să luăm o altă declarație, făcută săptămâna trecută la Comisia de Muncă a cameri Deputaților, doamna ministru a Muncii a declarat că legea e corelată cu modificările de Cod Fiscal. Asta înseamnă că și 25% despre care se vorbește vor fi înghițite de mutarea contribuțiilor de la angajatorul stat, la angajat ”, a explicat liderul BNS, Dumitru Costin.
Ministrul Muncii a anunţat că majorările salariale în Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.
Ministrul Muncii Olguța Vasilescu a mai spus că impactul bugetar produs de amendamentele facute de parlamentari în Senat și Cameră, este mult mai mare decât cel calculat pentru varianta inițială a legii.