Duminică, în exclusivitate la Europa FM, aveți rezervată întâlnire cu un om cu adevărat de milioane: Sonia Iovan, prima medaliată europeană a României la gimnastică. Clujeanca a revenit în orașul natal pentru Campionatele Europene de Gimnastică și vine pentru a ne împărtăși poveștile sale de campioană în direct în emisiunea O Dimineață de milioane.
Omul de milioane cu care vă dă întâlnire Toader Păun duminică cucerea, în 1957, argintul la bârnă, dar și bronzul la individual compus și sărituri. În 1957, Sala Floreasca din București a fost gazda celei dintâi ediții a Campionatelor Europene feminine, până în 1965 promovate sub numele de ”Cupa Europei”. Atunci, Elena Leuștean și Sonia Iovan deveneau primele medaliate europene ale gimnasticii românești. Elena Leuștean cucerea atunci argintul la individual compus, paralele și sol.
Azi, Sala de gimnastică de lângă Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Cluj poartă numele fostei gimnaste care a scris primele pagini ale istoriei medaliilor olimpice româneşti.
Sonia Iovan s-a născut la Cluj, la 29 septembrie 1935. Multiplă campioană națională, cu 7 titluri cu echipa “Stiinta”, 4 la individual compus, 4 la bârnă, câte 2 la paralele și sărituri și unul la sol, Sonia Iovan a cucerit primit prima medalie olimpică de bronz pe echipe și locul 14 la individual compus la Jocurile Olimpice din 1956.
A fost doar începutul unei lungi serii de succese în plan internațional pentru gimnastă. În 1960, la Jocurile Olimpice de Roma, Sonia Iovan a câștigat o medalie de bronz pe echipe, 2 locuri 5, la individual compus și la sărituri, 2 locuri 6, la sol și paralele.
Patru ani mai târziu, în 1964, la J.O. Tokyo, a obținut locul 6 cu echipa și 14 la individual compus. La Campionatele Mondiale din 1958, de la Moscova, cucerește o medalie de bronz cu echipa, fiind prima obținută la “mondiale” de gimnastica românească, iar în 1962 locul 9 cu echipa și 20 la individual compus.
Pe lângă medaliile de la europenele din 1957, Sonia Iovan a mai cucerit în 1959, la Cracovia, argint la sol, bronz la individual compus și locul 4 la paralele, iar în 1961, la Leipzig, locul 8 la individual compus.
În perioada 1966 – 1967, Sonia Iovan a fost antrenor federal. După absolvirea Institutului, a parcurs toate treptele didactice, până la profesor universitar, fiind șefă Catedrei de Educatie Fizica de la ASE. În 1997 a fost solicitată să lucreze la Institutul de Educatie Fizica din Balhad (Liban).
Omul de milioane Sonia Iovan, maestră emerită a sportului, va putea fi urmărită și video live pe pagina de Facebook Europa FM după ora 9:30.