Cetățenii din Macedonia sunt așteptați duminică la urne să se pronunțe asupra numelui pe care îl va adopta țara.
În urma unui acord semnat în luna iunie de miniştrii de Externe ai Greciei și Macedoniei, fosta republică iugoslavă a fost de acord să se redenumească „Republica Macedonia de Nord„. În schimb, guvernul de la Atena a fost de acord să nu mai blocheze aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO.
Însă, pentru a schimba numele țării, cabinetul de miniștri al premierului Zoran Zaev organizează un referendum duminică. Întrebarea la care trebuie să răspundă alegătorii este „Susţii apartenenţa la UE şi NATO prin acceptarea înţelegerii între Macesonia şi Grecia ?”. Până la acordul din iunie, Grecia refuza utilizarea numelui simplu „Macedonia” în condițiile în care regiunea nordică a Republicii Elene are același nume.
Preşedintele macedonean Gjorge Ivanov le-a cerut joi concetăţenilor săi, de la tribuna Adunării Generale a ONU, să nu voteze la referendumul din 30 septembrie privind schimbarea numelui ţării, pe care l-a numit o ‘sinucidere istorică’. Mai mult el a spus că nu va merge la vot.
Cu trei zile înainte de scrutin, preşedintele macedonean a afirmat că un ‘da’ la acest referendum ar transforma această ţară mică din Balcani într-un stat ‘semi-suveran’, având ‘un drept de autodeterminare erodat’.
Dimpotrivă, în cazul în care referendumul eşuează, ‘vor fi create alte posibilităţi de discuţie’, a dat el asigurări.