Medicii dentisti se confrunta zilnic cu dintii cariati din cauza dulciurilor si recomanda parintilor limitarea cantitatilor de bomboane si prajituri consumate de copiii lor. Nu e un secret faptul ca tuturor copiilor le plac dulciurile dar nu ar trebui sa le consume dupa ce s-au spalat pe dinti.
Cariile la sugari
O forma serioasa de carii la copii se regaseste in randul sugarilor. Si asta datorita expunerii prelungite a danturii copilasului la lichide cu un continut ridicat de zahar. Printre acestea fiind laptele (inclusiv laptele matern), laptele praf, sucul de fructe si alte bauturi indulcite.
Lichidele dulci care intra in contact cu dintii copilasului tau favorizeaza producerea unor acizi si bacterii care afecteaza smaltul dintilor.
Daca obisnuiesti sa ii dai copilasului o sticla cu lichid pentru a adormi, aceasta trebuie sa contina numai apa. Daca acesta nu adoarme fara sa simta gustul bauturii favorite, incearca ca in timp sa o diluezi din ce in ce mai tare pe parcursul a doua, trei saptamani.
Dupa fiecare masa, sterge dintii si gingiile bebelusului cu o compresa sterila sau betisor pentru a indeparta placa.
Periajul la copii
Poti incepe periajul dintilor copilului imediat ce primul dinte a erupt. Poti folosi pasta de dinti cu fluoride, cantitativ cat un bob de mazare, dupa ce copilul este suficient de mare sa nu inghita.
La 4 sau 5 ani, copilul trebuie sa se spele singur pe dinti de doua ori pe zi dar sub supraveghere pana la 7 ani, astfel incat sa te asiguri ca face acest lucru constiincios.
Cand inveti copilul sa se spele pe dinti:
* Pune periuta in unghi de 45 grade;
* Incepe perierea usoara din dreptul gingiilor intr-o miscare circulara usoara;
* Periaza suprafata exterioara a fiecarui dinte, partea de sus si jos;
* Repeta aceeasi metoda pentru suprafata interioara a dintilor si gingiilor;
* Termina prin perierea limbii pentru improspatarea respiratiei si indepartarea bacteriilor;
* Foloseste ata dentara pentru indepartarea placii dentare dintre dinti, unde periuta nu ajunge.