Confidenţialitate

Dudu Georgescu

Dudu Georgescu s-a născut în București, în septembrie 1950. Deși s-a consacrat la Dinamo, Dudu Georgescu a început fotbalul la Progresul București. A debutat în Prima Ligă în pe când avea 19 ani și mulțumită staturii impresionante, la începutul carierei a fost trimis pe linia de fund.

Așa se face că în 3 ani jucați pentru Progresul București, Dudu Georgescu a marcat doar 5 goluri. Și asta în condițiile în care în anii care au urmat, Georgescu a devenit cel mai bun marcator din istoria Ligii Întai.

Puțin câte puțin, a fost urcat mai aproape de poarta adversă și în 1973, a prins jumătate de sezon la CSM Reșita. Printre victimele noii sale echipe s-a numărat și Dinamo București, zdrobită cu 4 la 1 pe stadionul din Reșita. Dudu Georgescu a marcat două dintre goluri, lucru care i-a convins pe oficialii lui Dinamo să-l transfere.
A jucat 10 ani pentru clubul din Șoseaua Ștefan cel Mare, timp în care a căștigat 4 campionate și o Cupă a României. Însă mult mai important de atât, a câștigat în două rănduri “Gheata de Aur”, trofeu acordat celui mai bun marcator din campionatele din Europa. În sezonul 1974-1975, a marcat 33 de goluri. Fotbaliștii clasați pe locul al doilea au marcat câte 30 de goluri, printre ei aflându-se și olandezul Ruud Geels, jucător de legendă al celor de la Ajax Amsterdam.

Dudu Georgescu a câștigat a două “Gheata de Aur” în sezonul 1976-1977. De dată aceasta, a marcat nu mai puțin de 47 de goluri în Prima Ligă. Trebuie să știți că de atunci, un singur fotbalist a reușit să depășească acest record. Nimeni altul decât Lionel Messi, care a marcat într-un sezon de Primera Division nu mai puțin de 50 de goluri.

Probabil vă gândiți că e mult mai ușor să ajungi golgheter în România decât în Spania, Germania sau Italia. De la un punct în colo, așa s-au gândit și cei care decernează “Gheata de Aur” și în prezent, un gol marcat în campionatele de top valorează mai mult în clasamentul final decât unul inscris în România sau Bulgaria.

Măsura a fost luată, printre altele, și pentru că în sezonul 1986-1987, cel mai bun marcator al Europei a fost Rodion Cămătaru, tot de la Dinamo. Nu ar fi fost nimic rău în asta, dacă jucătorul echipei Ministerului de Interne nu ar fi marcat 20 de goluri în ultimele 6 etape ale campionatului.

Cu toate controversele, fotbaliștii lui Dinamo București au câștigat patru “Ghete de Aur”. Două pentru Dudu Georgescu și câte una pentru Rodion Cămătaru și Dorin Mateuț. Sigura echipă care se poate lăuda cu mai multe “Ghete de Aur”, șase la număr, este FC Barcelona. La nivel individual, doar Messi și Ronaldo au câștigat până în acest moment mai multe “Ghete de Aur” decât Dudu Georgescu.