La 9 mai 1950, la 5 ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea evitării unui viitor conflict militar.
Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. La mai bine de 30 de ani, în 1985, în cadrul Consiliului European de la Milano, s-a luat decizia ca, în fiecare an, la 9 mai, să fie Ziua Europei.
Țările membre marchează prin diferite activități această zi.
Din acest an, și Ucraina va sărbători Ziua Europei, pe 9 mai. Se îndepărtează, astfel, de tradiţia sovietică de a marca în această zi victoria asupra nazismului.
Acesta rămâne un eveniment istoric care va fi sărbătorit, însă, de acum încolo pe 8 mai – a anunțat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
De partea cealaltă, Federația Rusă va sărbători, ca de obicei, printr-o paradă militară, Ziua victoriei împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să asiste la paradă, în ciuda problemelor de securitate.
Două drone s-au prăbuşit săptămâna trecută deasupra Kremlinului. Oficialii ruşi au susţinut că dronele au fost lansate de Ucraina într-o încercare de a-l ucide pe Putin, dar au fost doborâte de apărarea antiaeriană.
Ucraina a negat orice implicare în acest incident. Unii observatori internaţionali au sugerat că Rusia ar putea să fi înscenat ea însăşi presupusa tentativă de atac.