Confidenţialitate

Dublă sărbătoare pe 9 mai: țările din spațiul comunitar marchează Ziua Europei, în timp ce Rusia – Ziua victoriei împotriva Germaniei naziste

La 9 mai 1950, la 5 ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea evitării unui viitor conflict militar.

Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. La mai bine de 30 de ani, în 1985, în cadrul Consiliului European de la Milano, s-a luat decizia ca, în fiecare an, la 9 mai, să fie Ziua Europei.

Țările membre marchează prin diferite activități această zi.

Din acest an, și Ucraina va sărbători Ziua Europei, pe 9 mai. Se îndepărtează, astfel, de tradiţia sovietică de a marca în această zi victoria asupra nazismului.

Acesta rămâne un eveniment istoric care va fi sărbătorit, însă, de acum încolo pe 8 mai – a anunțat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

De partea cealaltă, Federația Rusă va sărbători, ca de obicei, printr-o paradă militară, Ziua victoriei împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să asiste la paradă, în ciuda problemelor de securitate.

Două drone s-au prăbuşit săptămâna trecută deasupra Kremlinului. Oficialii ruşi au susţinut că dronele au fost lansate de Ucraina într-o încercare de a-l ucide pe Putin, dar au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

Ucraina a negat orice implicare în acest incident. Unii observatori internaţionali au sugerat că Rusia ar putea să fi înscenat ea însăşi presupusa tentativă de atac.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.