Confidenţialitate

Drumul whisky-ului în Scoția

De la arhitectura din Edinburgh și modernul Glasgow până în zonele rurale presărate cu castele, Scoția este o adevărată revelație pentru orice turist. Dar dincolo de clasicele tururi, sunt mult mai multe lucruri de văzut și descoperit în Scoția. Iar dacă noi, românii, avem Drumul Vinului, scoțienii le propun turiștilor vizite în distileriile în care se fabrică de secole whiskey.

 

Pe cuprinsul țării sunt peste 100 de distilerii; cele mai multe au centre de informații turistice pentru vizitatori și oferă tururi gratuite printre butoaiele masive în care se odihnește licoarea.

 

Prima oprire o facem la Glenlivet în Speyside. Pe la 1800, atunci când a fost inaugurată distileria, în Scoția era în floare contrabada cu whisky. Azi, turiștii pot afla povești despre contrabandiști care se ascundeau în munții ce înconjoară localitatea.

 

O altă vizită putem face în Macallan, tot în Speyside, unde se fabrică una dintre cele mai faimoase băuturi din Scoția. Turiștii vor afla care este întregul proces de fabricare a whiskey-ului, iar vizita se va încheia cu o degustare.

 

Ne îndreptăm spre regiunea Highland, unde găsim distileria Royal Brackla. În timpul turului, vizitatorii vor afla povestea căpitanul William Fraser, cel care a pornit întreaga afacere după ce s-a retras la vatră din armata britanică în 1812.

 

O altă regiunea importantă pentru fabricarea acestei băuturi este micuța insulă Islay. Drumul până aici este o aventură în sine, dar merită efortul. Pe această fărâmă de pământ, unde numărul oilor îl depășește pe cel al oamenilor, sunt nu mai puțin de 11 distilerii.

 

Dar cel mai greu se ajunge în Highland Park, pe insula Orkney, care face parte din arhipelagul situat în cel mai nordic punct al Scoției. Distileria a apărut înainte de 1800, iar o vizită aici înseamnă o incursiune în istoria locului, dar și o lecție despre cum se face această băutură.