Confidenţialitate

Drumul verde din Maramureș, traseul care leagă șapte sate tradiționale

Un traseu de o rară frumusețe. Așa este Drumul Verde din Maramureș, un circuit care leagă șapte sate absolut pitorești. I se spune Drumul Verde pentru că nimeni nu are voie să îl parcurgă cu mașina. Traseul este destinat exclusiv transportului eco: trăsuri, căruțe, biciclete sau pe jos.

 

Drumul verde se întinde pe 88 de kilometri care traversează Masivul Gutâi și șapte localități: Ocna Șugatag, Budești, Hoteni, Hărnicești, Breb, Desești și Mara.

 

Turiștii vor afla mai multe despre tradițiile locului și de la meșterii populari pe care îi întâlnesc pe traseu, de la care pot cumpăra și suveniruri autentice precum clopuri maramureșene, ștergare, cergi sau covoare țesute din lână vopsită natural.

 

Pensiunile de pe Drumul Verde îi ajută și ele pe vizitatori să descopere tradițiile și obiceiurile. De exemplu, turiștii pot închiria căruțe ori sănii (în funcție de anotimp) pentru a face excursii în Maramureșul istoric, pot participa la petreceri cu ceterași ori pot închiria costume populare pentru a se integra și mai bine în atmosfera satului maramureșean. Se pot face drumeții de o zi în Munții Gutâi, la Creasta Cocoșului, în Munții Rodnei cu ghid montan sau se poate face turul Maramureșului, cu opriri la principalele obiective turistice.

 

La final, cei care străbat Drumul Verde vor fi cu siguranță fermecați de peisajele dominate de verdele pădurilor, de poienițele luminoase și de căpițele cu fân proaspăt cosit răspândite pe coline.

 

În ceea ce privește cazarea, în oricare dintre aceste sate găsim pensiuni sau măcar o odaie pregătită de localnici pentru oaspeți străini. De exemplu, în satul Breb, considerat unul dintre cele mai frumoase din țară, turiștii pot dormi într-o casă tradițională, veche de 100 de ani, asemeni celor de la Muzeul Satului din București. Tot în satul Breb, o familie de olandezi care s-a îndrăgostit de aceste locuri în urmă cu câțiva ani a recondiționat o șură, unde se pot caza turiștii.