La cea mai veche mănăstire cu viaţă monahală neîntreruptă din România, Mănăstirea Hodoş Bodrog, din judeţul Arad pelerinii au urmat în Vinerea Mare o procesiune specială, care a adunat credincioși din tot vestul ţării şi români plecaţi la muncă în străinătate, care au venit în ţară de Paşte.
Câteva sute de credincioşi în frunte cu un sobor de preoti şi călugări condus de către PreaSfinţitul Părinte episcop vicar al Arhiepiscopiei al Aradului, Emilian Crişanul, au refăcut în Vinerea Mare Drumul Crucii la Mănăstirea Hodoş Bodrog din judeţul Arad – transmite corespondentul Europa FM, Ciprian Boiţiu.
Procesiunea are loc pe un traseu vechi încă de la începutul secolului trecut. Drumul are 2 km, pe care credincioşii îl parcurg dus-întors, oprindu-se la cele 14 cruci, care reprezintă cele 14 patimi ale Mântuitorului Iisus. Procesiunea, care este oficiată după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim, reprezintă drumul pe care Iisus Hristos l-a parcurs cu Crucea în spate, urcând Dealul Golgotei şi făcând cele 14 popasuri.
La Mănăstirea Hodoș Bodrog slujbele din săptămâna patimilor au început încă de luni. Continuă toată ziua şi cuprind şi Taina Sfântului Maslu. Mâine, slujbele au loc cu începere de la ora 8 dimineaţa, la miezul nopţii se va oficia slujba învierii.
Aflată la 15 km de municipiul arad, Hodoş-Bodrog este cea mai veche mănăstire cu viaţă monahală neîntreruptă din ţara noastră. Este atestată din 1177, informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea, iar aici există o Icoană a Maicii Domului cu Pruncul Iisus, considerată ca fiind făcătoare de minuni.