Covasna este numită și Ținutul Conacelor. În urmă cu câțiva ani, autoritățile județene au realizat un album în care sunt menționate aproape 200 de castele și conace folosite pe vremuri de aristocrați ca reședințe permanente, de vacanță sau de vânătoare. Consiliul Județean intenționează chiar să realizeze un “drum al conacelor” pentru turiștii interesați de astfel de vacanțe.
Prințul Charles al Marii Britanii, care își face vacanțele prin Transilvania, a readus în atenție aceste conace. Moștenitorul coroanei britanice promovează această zonă și peste hotare, dar ne-a făcut și pe noi, românii, conștienți de minunățiile pe care le avem în țară. Prințul deține mai multe proprietăți în Ardeal, printre care și una în Valea Zălanului, județul Covasna. Nu e de mirare că în ultimii ani, a crescut numărul turiștilor britanici care vizitează Transilvania.
Însă nu pe Valea Zălanului se află cele mai multe case-monument, ci în satul Bicfalău, comuna Ozun. Satul se află la poalele Munților Întorsurii, la câțiva kilometri de orașul Sfântu Gheorghe, deci e ușor să ajungi aici.
Bicfalău se mândreşte cu aproape 40 de castele și conace, vechi de sute de ani. E drept că unele sunt mai mult o ruină, în principal din cauză că proprietarii de drept nu le-au renovat. Însă, există și cazuri fericite. 20 dintre castelele construite aici în secolul al 18-lea au fost restaurate cu eforturi depuse de persoane private și pot fi admirate de turiști. La cerere, vizitatorii pot vedea și interioarele, ne-a spus primarul comunei Ozun, Istvan Raduly.
Primarul consideră că aceste conace sunt extrem de valoroase și trebuie protejate. De aceea, a propus includerea satului în patrimoniul UNESCO.
Înafară de conacele din Bicfalău, în itinerariul turiștilor interesați de astfel de vacanțe trebuie inclusă și reședința baronului Szentkereszty din satul Arcuș. Recent intrat în circuitul turistic este și un castel din localitatea Tălișoara. Nu uităm nici de Castelul de la Micloşoara, unde turiștii se pot caza în casele de oaspeţi ale Contelui Kálnoky.
Aș vrea să adaug că aceste conace au contribuit enorm la dezvoltarea turismului în județ. Localnicii și-au făcut pensiuni și au deschis restaurante pentru ca turiștii să se simtă bine când îi vizitează.
Sursa foto: www.ziare.com