V-ați gândit vreodată cum ar fi dacă ați intra în izolare și nu ar avea cine să vă scoată afară cățelul?
Știm pe cineva care s-a gândit la treaba asta și care adună voluntari din toată țara, voluntari care în condiții de siguranță îi ajută pe cei la nevoie: să scoată timp de 15 minute cățelul la plimbare.
Vlad Grigore e voluntar la Clubul Câinilor Utilitari de 3 ani deja, alături de cățelul lui, Toshi.
Clubul Câinilor Utilitari e o asociație care se ocupă cu pregătirea câinilor de utilitate socială, în care voluntarii participă alături de cățeii lor la tabere de dresaj sau caută victime și le salvează, în cazul prăbușirii unor clădiri, de exemplu.
Cum procedează cineva care e izolat și își dorește să fie ajutat de cineva să îi plimbe cățelul și cum procedează cineva care vrea să se voluntarieze, ne-a povestit Vlad în direct, pe Drum cu Prioritate:
Ce trebuie să respecte voluntarii, cât și stăpânii cățeilor, stăpâni care sunt în izolare? Care sunt procedurile ca să fie safe pentru toată lumea?
Reguli de siguranță pentru voluntari:
- respectați regulile de igiena și folosiți masca, mănuși și dezinfectant înainte și după plimbare.
- sunați persoana aflata în carantina pentru a pregăti câinele înainte sa ajungeți și nu intrati în contact cu aceasta
- după predarea câinelui, schimbați masca și mănușile
- interesați-vă despre comportamentul câinelui fata de mediu, oameni străini sau alte animale, dar și eventuale probleme de sănătate sau alergii alimentare
- câinele trebuie sa fie vaccinat, deparazitat și microcipat
Proprietarul aflat în izolare trebuie:
· să aibă un câine prietenos cu oameni străini și cu alte animale;
· să folosească mască și mănuși în momentul în care pregătește câinele de plimbare;
· să lege câinele lângă ușa apartamentului când este sunat pentru plimbare și să nu ia contact cu voluntarul. La fel se va întâmpla și la finalul plimbării când câinele este adus acasă.
· să informeze telefonic voluntarul despre eventuale comportamente ale câinelui legate de mediu(frici, reacții de agresivitate față de oameni și animale), probleme de sănătate, alergii la mâncare/recompense.
· să nu spele câinele înainte sau după plimbare cu produse dezinfectante destinate pentru oameni sau suprafețe. Câinii se spală doar cu produse destinate special pentru ei.
· să aibă un câine microcipat, vaccinat și deparazitat conform vârstei. În acest sens se vor atașa poze cu carnetul de sănătate din care să reiasă aceste informații.
Ca să deveniți voluntari, puteți trimite un mail către adresa: covid@caini-utilitari.ro
Aici este povestea lui Romică din București, care ne-a povestit pe Drum cu Prioritate de ce a devenit voluntar și cum a fost și de partea cealaltă, să fie ajutat de un voluntar, pentru că el însuși a fost izolat cu un cățel pe care nu putea să îl scoată afară:
sursă foto: Facebook Clubul Câinilor Utilitari