Confidenţialitate

Drona americană doborâtă în Marea Neagră a decolat de la o bază din România, scriu jurnaliștii de la New York Times

Drona americană nu era înarmată în momentul la care a fost doborâtă și efectua o misiune obișnuită de recunoaștere. A fost interceptată de două avioane de vânătoare rusești care i-au avariat elicea, însă Rusia a negat orice contact al avioanelor cu drona.

Un înalt oficial american, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, le-a spus jurnaliștilor de la New York Times că drona doborâtă în Marea Neagră decolase dimineața de la o bază militară din România și efectua o misiune obișnuită de recunoaștere de durează de obicei până la 9-10 ore.

Este o dronă care poate transporta rachete, însă aceasta nu era înarmată și efectua o supraveghere la 120 de kilometri nord-vest de Crimeea în momentul în care a fost interceptată de două avioane de vânătoare rusești.

Acestea au aruncat combusibil spre dronă în încercarea de a murdări camerele acesteia sau de a-i deteriora senzori, a menționat oficialul citat de New York Times.

De altfel, într-o conferință de presă la Pentagon, generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a confirmat că rușii au interceptat drona și i-au avariat elicea, după ce au stropit-o de mai multe ori cu combustibil, ceea ce a obligat forțele americane să prăbușească aparatul de zbor în apele internaționale.

Oficialul american a atras atenția că tip de comportament al piloților ruși este neobișnuit și periculos.

Contactați de Europa FM, reprezentanții Ministerului Apărării de la București au invocat comunicatul oficial transmis de Comandamentul Forțelor Aeriene Americane din Europa și Africa.

Astfel de drone se găsesc în România doar la baza militară din Câmpia Turzii.

Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov a spus că Statele Unite ar trebui să înceteze folosirea dronelor atât de aproape de „granițele rusești”

Ministerul Apărării de la Moscova susține că avioanele de vânătoare rusești nu au intrat în contact cu drona americană și că aceasta ar fi fost manevrată prea brusc de proprii piloți, si din aceasta cauza a pierdut altitudine și s-a prăbușit în mare.

Foto: Shutterstock

Citește și: Reacții după ce o dronă americană a fost doborâtă de un avion rusesc. „Mesajul lor a fost un eșec”, transmite Casa Albă