Confidenţialitate

Dreptul la banking: Educație financiară pentru copii

Avem nevoie de educație financiară ca să ne descurcăm cât mai bine în viață, dar de la ce vârstă ar trebui să înceapă educația financiară?

Majoritatea specialiștilor consideră că primele noțiuni pot fi explicate copiilor, de către părinți, chiar înainte de începerea școlii.

Cei mici poate că nu înțeleg încă numerele și relația între ele, dar știu să se concentreze instinctiv pe un obiectiv destul de devreme. Părinții responsabili îi pot învăța, astfel, valoarea economisirii pentru atingerea obiectivului – o jucărie nouă, de pildă. Banii vor veni, puțin câte puțin, de la mama și de la tata, dar contează mai puțin valoarea acestei prime finanțări, cât ideea în sine.

Mai târziu, copiii pot învăța să-și alcătuiască bugete personale, împărțindu-și banii pentru cheltuieli curente și economii pe termen mai lung, iar asta le va imprima disciplină și răbdare în caracter și îi va ajuta să înțeleagă că doar dorința nu e suficientă pentru obținerea a ceva ce vor – o lecție care le va prinde bine mai târziu.

La un moment dat, copiii vor trebui să învețe și că banii pot fi investiți în activități care, prin muncă și creativitate, pot aduce profit, dar și că banii nu sunt făcuți doar ca să-și satisfacă dorințele lor, ci și pentru a face bine celor din jur, dacă e posibil.

Subiectul educației financiare pentru copii este vast, și multe familii au propriile lor metode în această privință. Dacă aveți întrebări, lăsați un comentariu pe pagina de Facebook Dreptul la banking și încercăm să găsim împreună răspunsurile.

Pe de altă parte, băncile au o mulțime de produse destinate părinților care se gândesc pe termen lung la viitorul copiilor lor. Părinții pot deschide conturi bancare în numele copiilor, în care să vireze fonduri. De asemenea, pot fi adăugate asigurări care îi protejează pe cei mici în cazul unor evenimente neprevăzute costisitoare.

Peste vârsta de 14 ani, minorii pot primi carduri de debit, cu acordul adulților și, în acest fel, fluxurile financiare în care sunt implicați devin mult mai clare și mai ușor de controlat.

Există conturi cu alimentare recurentă ce capitalizează dobânzile, de pildă, care pot asigura o sumă semnificativă copilului când acesta ajunge la majorat și e posibil să plece la studii într-un alt oraș. Unele dintre aceste produse beneficiază de comisioane reduse sau chiar nule, dar e bine să verificați atent ofertele înainte de a lua o decizie.

Cu toții avem întrebări când vine vorba de banii noștri. Care sunt ale dumneavoastră? Spuneți-ne pe pagina de Facebook Dreptul la banking și încercăm să le rezolvăm împreună la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.