Europarlamentarul REPER Dragoș Tudorache, fost ministru de Interne, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei”. În contextul Schengen, Dragoș Tudorache a spus că „acel silver bullet nu prea există. Însă, pot exista pachete de negocieri care să pună diverse măsuri pentru că de fapt esența în această problemă a gestiunii migrației este încrederea”. Mai mult, europarlamentarul REPER a explicat la Europa FM că „noi trebuie să fim parte integrantă a acestei dezbateri. Nu putem să stăm pe margine, cum, din păcate, noi cam stăm”.
Întrebat dacă rezultatul alegerilor din Austria Inferioară este de ajutor în cazul României în contextul aderării la Spațiul Schengen, europarlamentarul REPER a explicat că: „Din păcate, nu aș spune că s-a deblocat. Eu unul nu citesc în această notă acest rezultat. Este clar că domnul cancelar a primit un mesaj și un duș rece în acest weekend, dar nu cred că ne ajută pe noi.
Nu-l ajută nici pe domnia sa și cumva dovedește că atitudinea și narativul politic pe care l-a ales înainte de alegeri nu l-a ajutat într-un fel, însă pe noi nu ne ajută pentru că nu cred că îl va convinge pe domnul cancelar că este cazul să schimbe macazul, ci, dimpotrivă, cred că învățământul pe care îl trage domnul cancelar este că trebuie să adopte un limbaj și mai dur pe partea de migrație tocmai pentru că uitându-se la cei care au câștigat cel mai mult din electoratul domniei sale aceștia sunt extrema dreaptă, care au mers foarte mult pe un mesaj anti-migrație în campania lor electorală și atunci cred eu că analiza lor – din păcate – va fi una care nu ne e favorabilă”.
Dragoș Tudorache: „Săptămâna viitoare va fi un Consiliu European dedicat acestui subiect”
„Mai mult decât atât, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă la nivel european, cred că este foarte important să înțelegem că ceea ce se întâmplă acum și cum evoluează acest dosar în cadru mai larg al dezbaterilor politice mari în Europa, din păcate, nici asta nu ne ajută.
De ceea ce mă temeam mai mult în urmă cu o lună jumătate – când mă uitam la perspectiva următoarelor luni – din păcate, începe să se întâmple: liderii încep ei înșiși – șefii de stat și de guvern – să se preocupe de problema migrației.
Săptămâna viitoare va fi un Consiliu European dedicat acestui subiect, ceea ce înseamnă că probabil domnul Nehammer începe să capete adepți și atunci această dezbatere va prinde foarte mult leadershipului european în următoarele luni, ceea ce nu ne ajută neapărat.
Cel puțin dacă nu înțelegem că pentru a fi relevanți trebuie și noi să ne înscriem într-o astfel de dezbatere cu idei, soluții și cu alegerea foarte înțeleaptă, tactică, strategică aș spune chiar a taberei în care vom juca”, a mai spus Dragoș Tudorache.
Dragoș Tudorache: „Noi trebuie să înțelegem că este esențial să ne înscriem și noi în această dezbatere și să ne înscriem cu conținut, nu doar cu o atitudine superficială”
Ioana Ene Dogioiu: Mai mult, remarcam faptul că deși Olanda în privința României nu și-a schimbat punctul de vedere, a existat o coalizare, putem spune, a premierului Rutte cu cancelarul Nehammer care împreună au spus că extinderea Spațiului Schengen nu este fezabilă pentru că în acest moment nu mai corespunde standardelor. Este, presupun, exact la ce vă refereați dumneavoastră mai devreme – o schimbare de poziție care se va extinde ca pata de ulei pentru că vin alegerile europarlamentare.
„Și nu este neapărat o schimbare de poziție. Partidul domnului premier Rutte în Olanda a avut întotdeauna o poziție mai spre dreapta în problema migrației, deși un partid liberal – parte din aceeași familie politică precum cel din care fac și eu parte, însă pe partea de migrație acest partid a avut întotdeauna vederi mai spre dreapta.
Ceea ce se întâmplă acum, pentru că urcă dezbaterea la nivelul șefilor de stat și de guvern, atunci ei se investesc cu acest subiect și încep din nou să se ridice mizele dezbaterii. Tocmai de aceea spuneam înainte că dacă înțelegem cum urmează să se desfășoare acest joc și dacă vrem să nu fim din nou prinși în offsaid, noi trebuie să înțelegem că este esențial să ne înscriem și noi în această dezbatere și să ne înscriem cu conținut, nu doar cu o atitudine superficială”, a mai spus europarlamentarul REPER.
Dragoș Tudorache: „Liderii se vor uita săptămâna viitoare la dezbatere după idei, după soluții și după coaliții”
„Lumea se va uita acum și liderii se vor uita săptămâna viitoare la dezbatere după idei, după soluții și după coaliții – foarte importante fiecare dintre ele. Întâi, am văzut deja o scrisoare din partea președinte Ursula von der Leyen către leadershipul european în pregătirea acestei dezbateri. Există deja pe masă un pachet legislativ pus de către Comisie în urmă cu deja doi ani de zile: Pactul pe Migrație, care nu a fost tranșat în niciun fel.
Deci acum, practic, se va încerca, va fi o primă discuție pentru a se vedea dacă se poate degaja o majoritate, poate chiar și o unanimitate, către o direcție sau alta al modului degestioare și închidere a acestui dosar.
Este deja notoriu, cel puțini aici – în cercurile de la Bruxelles – că una din marile probleme pentru care dosarul acesta al migrației a fost blocat în această perioadă este că în Consiliu nu a existat o vedere sau o poziționare majoritară și de aceea cumva negocierile – inclusiv cu Parlamentul – au încetinit sau chiar s-au blocat.
Ori cum, dată fiind presiune amigrației care crește din nou – în aceste luni a crescut într-adevăr din mou – cere din partea leadershipului european o soluție. Și atunci, cei care vor fi acolo să participe la această dezbatere cu soluții, cu propuneri – care vor fi activi în discuție – vor avea, cred eu, un avantaj politic tocmai prin faptul că ajută la ieșirea dintr-un impas politic care ne ține de 7 ani blocați și pe care nu și-l dorește nimeni tocmai pentru că perspectiva alegerilor care vin – naționale, locale pe care le au fiecare premier în parte, dar și cele europarlamentare din 2024 – nimeni nu-și dorește din nou ca migrația să fie un subiect dominant pentru că el întotdeauna este un subiect destul de toxic din punct de vedere politic și nu ajută pe nimeni”, a explicat Dragoș Tudorache.
Dragoș Tudorache: „Acel silver bullet nu prea există. Însă, pot exista pachete de negocieri care să pună diverse măsuri”
„Dacă o soluție exista și era simplă s-ar fi găsit de foarte mult timp. Spun mereu pentru că am o experiență destul de lungă în acest domeniu și am văzut foarte multe idei apărând și murind la fel de repede, nu prea mai e o idee nouă care să nu fi apărut vreodat, să nu fi fost discutată.
Deci acel silver bullet nu prea există. Însă, pot exista pachete de negocieri care să pună diverse măsuri pentru că de fapt esența în această problemă a gestiunii migrației este încrederea.
Încrederea între statele membre și între sistemele și modul de gestiune a migrației de către statele membre, de către cele din sud față de cele din nord, de către cele din nord față de cele din sud. Deci este o chestiune de echilibru care s-a rupt în 2015. Această încredere între statele membre s-a rupt în 2015 la primul val și ea nu a mai fost în totalitate recuperată niciodată”, a explicat europarlamentarul REPER.
Dragoș Tudorache: „Nu cred că va fi simplu, nu cred că se va rezolva acum, săptămâna viitoare la Consiliul European, dar cred că ce se încearcă în Consiliul de săptămâna viitoare este să se dea un start nou”
„Și acest pachet care ar trebui să reprezinte soluția miraculoasă pe care o așteptăm cu toții de 6-7 ani trebuie să cuprindă în el măsuri care să mulțumească și sudul și nordul, care să dea fiecăruia ceva și – în același timp – fiecare trebuie să accepte că pierde ceva din narativul pe care l-a ținut până atunci în brațe. Tocmai de aici și dificultatea și sensibilitatea subiectului.
Deci nu cred că va fi simplu, nu cred că se va rezolva acum, săptămâna viitoare la Consiliul European, dar cred că ce se încearcă în Consiliul de săptămâna viitoare este să se dea un start nou – poate chiar e posibil să vedem și o nouă metodă sau abordare de negociere atât la nivelul Consiliului, cât și în raport cu Parlamentul. Mă aștept să iasă ceva pentru că status quo-ul nu mai este politic acceptabil și fiecare șef de stat și de guvern cred eu că vrea să dea un mesaj că ceva se face. Că se lucrează către o soluție. Cred că vom vedea măcar începutul unei metode dacă nu prefigurarea unei soluții”, a spus Dragoș Tudorache.
Dragoș Tudorache: „Noi trebuie să fim parte integrantă a acestei dezbateri. Nu putem să stăm pe margine, cum, din păcate, noi cam stăm”
„Revenind cumva înapoi la dosarul care ne interesează pe noi și cum cred eu că ar trebui să jucăm noi, repet: noi trebuie să fim parte integrantă a acestei dezbateri. Nu putem să stăm pe margine, cum, din păcate, noi cam stăm pentru că atunci contezi. Și dacă încerci să contezi într-o dezbatere în care e foarte importantă politic, este delicată și pe care unii chiar au legat-o de dosarul care ne interesează pe noi – Schengen.
Și care, recunoaștem sau nu, fluxuri de migrație sunt relevante pe subiectul Schengen, cu cât suntem mai activi, cu cât participăm, cu cât avem o contribuție de substanță și se va ajunge – e o chestiuned e tactică – invariabil la cel puțin două fronturi și va exista un front care va încerca să-l convingă pe celălalt și din compromisuri și negocierea dintre cele două viziuni va ieși în final un compromis. Ne va trebui să chibzuim și să ne gândim foarte atent cum anume și către ce front mergem. Cu cine e bine să jucăm în această dezbatere și în această negociere pentru a vedea de unde putem să ne obținem și noi ceea ce ne interesează.
Deci, cumva ce urmează în următoarele luni este un joc de foarte mare finețe politică și de substanță pe care dacă înțelegem să jucăm cum trebuie, cred eu că ne poate ajuta în ciuda faptului că dezbaterea acum și discuția este mult mai complexă decât înainte”, a mai explicat europarlamentarul REPER Dragoș Tudorache la Europa FM.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock