Confidenţialitate

Dragoș Pîslaru, despre noua Lege a Pensiilor: „Se promite pensionarilor o mărire pentru care nu sunt bani. Nu vor fi bani” | VIDEO

Dragoș Pîslaru, europarlamentar, copreședintele REPER și fost ministru al Muncii a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi, la Europa FM. Noua Lege a Pensiilor, subiectul de discuție. „Se promite pensionarilor o mărire pentru care nu sunt bani, nu vor fi bani”, a spus Dragoș Pîslaru la Europa FM. Mai mult, europarlamentarul a subliniat că au existat tensiuni și în interiorul Coaliției: „Dacă tu ai partidul care are ministrul de Finanțe care spune că nu sunt bani, atunci evident că avem o mare problemă”. „România nu doar că nu va reuși să plătească pensiile în septembrie, dar nu va reuși să închidă bugetul anul viitor fără creștere de taxe adiționale”, a mai explicat Dragoș Pîslaru la Europa FM.

Noua Lege a Pensiilor a trecut de votul Senatului, cu 85 de voturi pentru marți, 14 noiembrie 2023. După lungi dezbateri și negocieri, dar și scandal între opoziție și putere – și chiar în interiorul Coaliției de Guvernare – noua Legea a Pensiilor merge în Camera Deputaților la vot final.

În urma adoptării noii Legi de către Senat, numeroase proteste au început în toată țara. În plus, Blocul Național Sindical a transmis că va sesiza Comisia Europeană asupra incertitudinilor pe care le aduce noua Lege a pensiilor. Joi, 16 noiembrie 2023, minerii din Valea Jiului au pornit un protest din cauza acestei legi.

Potrivit proiectului de lege, punctul de pensie se indexează de la 1 ianuarie cu 13,8%, iar de la 1 septembrie 2024, pensiile ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.

Citește și: Proteste la nivel național după ce Senatul a adoptat marți Legea Pensiilor. BNS va sesiza Comisia Europeană | AUDIO

Dragoș Pîslaru: „Se promite pensionarilor o mărire pentru care nu sunt bani, nu vor fi bani”

Ioana Ene Dogioiu: Avem pe masă, la câțiva pași de adoptare, o nouă lege a pensiilor însoțită de un foarte mare scandal intern, inclusiv în cadrul coaliției care teoretic o susține. Din punctul dumneavoastră de vedere, această lege a pensiilor menită oficial să corecteze niște inechități importante, dar în același timp cu niște surse de finanțare incerte este o lege bună? Este un pas înainte necesar sau va fi o mare problemă pentru România?

Dragoș Pîslaru: „Din păcate, Guvernul Ciolacu ratează ocazia de a face o reformă în care să putem înțelege exact care este direcția sistemului de pensii? În ciuda faptului că a primit asistență de la Banca Mondială, că au existat discuții cu Comisia Europeană, ce reușește în mod incredibil guvernul Ciolacu este din rațiuni populiste să strice ceea ce de fapt trebuia să fie un cadru legislativ bipartizan – în care să nu existe că este al partidului X sau al partidului Y – care să dea într-adevăr pensionarilor din România sau celor care urmează să iasă la pensie o perspectivă. Să înțeleagă care este de fapt perspectiva pentru atunci când vor ieși la pensie și o să încerc să argumentez foarte pe scurt.

În primul rând, este modul în care acest proiect de lege vine cu niște promisiuni pentru anul 2024. Ceea ce a desființat PSD în 2017 – și știți foarte bine că până în 2017 aveam mecansimul care până la 1 ianuarie pensiile se indexau cu rata inflației.

Ei bine, acum proiectul readuce acest lucru – și asta este ceva bun. Pe de altă parte, însă, PSD-ul nu se oprește aici și vine și promite că va exista o creștere de până la 40% în luna septembrie, într-o a doua tură după partea I.

Aici se rupe filmul pentru că se promite pensionarilor o mărire pentru care nu sunt bani, nu vor fi bani și evident că pentru oricine din țara asta urmărește un pic politica ca tu să promiți o mărire exact înainte de alegeri, deci în luna septembrie este clar că este un populism fără margini. Și aici apare prima mare tensiune și prima mare greșeală a Guvernului”.

Dragoș Pîslaru: „Dacă tu ai partidul care are ministrul de Finanțe care spune că nu sunt bani, atunci evident că avem o mare problemă”

Ioana Ene Dogioiu: Să nu trecem peste acest nu sunt bani, nu vor fi bani. De ce să fim așa de siguri că nu vor fi bani? Până la urmă cei doi copreședinți ai coaliției au spus că au găsit surse de finanțare, ne punem pe evaziunea fiscală, o rezolvăm și de acolo or să curgă banii. De ce nu i-am crede?

Dragoș Pîslaru: „În afară de ce spun eu, ce spune Comisia Europeană că nu sunt bani și că măsurile pe care le-a adoptat Guvernul nu vor fi suficiente, haideți să ne uităm ce s-a întâmplat în aceste zile și cum s-au certat efectiv ca la piață cele două partide aflate la putere.

Am avut o fază de cascadorii râsului dacă nu ar fi de plâns de fapt în care ministrul Finanțelor a spus că nu acceptă această lege, au stat la negocieri 4 ore, au stat și după aceea și au discutat. Faptul că, brusc, PNL-ul constată că există niște promisiuni care nu pot fi îndeplinite în ceea ce însemană promisiunile bugetare și s-a ajuns într-un narativ în care PSD spune că vrea să mărească pensiile.

Iar PNL-ul spune că de fapt și el ar vrea, dar nu sunt bani și atunci când tu ai partidul care are ministrul de Finanțe până la urmă chiar dacă ministrul Boloș nu este afiliat direct la PNL, ci desemnat de PNL. Dacă tu ai partidul care are ministrul de Finanțe care spune că nu sunt bani, atunci evident că avem o mare problemă”.

Dragoș Pîslaru: „Este o regulă generală în economie că atunci când ești pe un trend descrescător, atunci este evident că nu mai poți miza pe niște încasări suplimentare”

„Și atunci din exterior, ca economist, ca om care am fost în Ministerul Muncii, care știe care este impactul acesta bugetar. De unde să scoți banii aceștia când tu acum vei avea un deficit în care ieri Comisia Europeană îl estimează la 6,3%?

Reduce creșterea economică la 2,2% – deci, practic spune că lucrurile vor merge prost sau mai prost de anul viitor și întotdeauna trebuie să știm asta, este o regulă generală în economie că atunci când ești pe un trend descrescător, atunci este evident că nu mai poți miza pe niște încasări suplimentare ci din contră încasările la buget vor fi mai mici”, a spus Dragoș Pîslaru la Europa FM.

Dragoș Pîslaru: „Se creează niște așteptări nerealiste către pensionari”

„Și atunci, ca să fie foarte clar, nu doar spun eu, nu doar spun experții Comisiei Europene, ci deja se ceartă între ei că nu sunt acești bani, nu există. Se creează niște așteptări nerealiste către pensionari care, evident, vor fi nu doar dezamăgiți, dar poate vor încerca cumva să spere și speranța le este tăiată de guvernarea actuală”, a spus Dragoș Pîslaru.

Dragoș Pîslaru: România nu doar că nu va reuși să plătească pensiile în septembrie, dar nu va reuși să închidă bugetul anul viitor fără creștere de taxe adiționale

IED: Credeți că există vreo posibilitate de a asigura, totuși, fonduri pentru această creștere, mai ales pentru cea din septembrie, fără ca din 2025 să vină un tsunami fiscal?

Dragoș Pîslaru: „Prima minciună este că vor crește pensiile cu 40%. Nu se va întâmpla. A doua minciună foarte importantă pe care Guvernul ne-o pune pe masă este că în 2024 nu vor crește taxele. Vă spun ca să fie rămas spus aici: România nu va reuși să închidă bugetul de anul viitor. Nu doar că nu va reuși să plătească pensiile în septembrie, dar nu va reuși să închidă bugetul anul viitor fără creștere de taxe adiționale”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cristian Preda, protest la Piața Universității: „N-avem bani pentru salarii, avem doar pentru safari” | AUDIO