Președintele director general al TVR, Doina Gradea, i-a propus, în decembrie 2017, lui Dragoș Pătraru să preia conducerea Știrilor TVR. Jurnalistul a povestit la Europa FM că propunerea a venit în aceeași discuție în care președintele director general al TVR i-a pus eticheta „cap de porc” unui reporter de teren care nu urma linia editorială pe care și-ar fi dorit-o. Într-un astfel de scenariu, Dragoș Pătraru ar fi trebuit să renunțe la „Starea Nației” chiar în perioada protestelor, în contextul în care Doina Gradea îi cerea constant să iasă pe post cu „subiecte mai soft”.
Dacă Doina Gradea nu va demisiona sau dacă Parlamentul nu îi va retrage sprijinul, jurnaliștii de la „Starea Nației” spun că nu vor mai sta la TVR după 30 iunie, chiar dacă prelungirea contractului cu încă 6 luni se face automat în condițiile în care se ating țintele de audiență.
Deocamdată, Dragoș Pătraru a decis să meargă în Parlament, săptămâna viitoare, pentru a răspunde la întrebările deputaților despre presiunile editoriale din TVR, inclusiv la adresa redacției de Știri. Acuzat de Doina Gradea, ieri, în fața Comisiei pentru Cultură, că el ar fi fost cel care a lezat-o și a amenințat-o, jurnalistul spune că dimpotrivă, presiunile din ultimele 7 luni au fost la adresa redacției de Știri și a echipei „Starea Nației”.
Între timp, TVR a început o anchetă internă. Mâna dreaptă a Doinei Gradea, directorul TVR 1, Eduard Dîrvariu, a anunțat Comisia de Etică a Televiziunii că ar dori să vină cu propriile înregistrări. Deocamdată, Comisia l-a audiat pe Dragoș Pătraru. Jurnalistul a adus noi exemple de presiuni făcute de șefa TVR, cu probe pe care le va trimite comsiei într-un montaj audio de aproximativ o oră.
Ieri, PSD a făcut scut în jurul Doinei Gradea pentru ca șefa TVR să nu aibă de răspuns la întrebări în Parlament în legătură cu scandalul din TVR.
Iată ce spune într-un interviu la Europa FM jurnalistul Dragoș Pătraru, după trecerea șefei TVR prin Parlament:
- „Presiunile și intimidările și chiar șantajul au fost toate la adresa noastră. Noi întotdeauna am lăsat de la noi în aceste luni – și am toate dovezile cu care pot să arăta asta – pentru a avea avea în continuare emisiunea, pentru ca publicul să o poată vedea în continuare aici. Noi nu am fost aduși de pe stradă când am venit aici, cum a fost adusă Doina Gradea. Noi am venit să dăm la Televiziunea Publică, nu să luăm, cum fac acești oameni.”
- „E evident ce se dorește: o platformă absolut obedientă în vederea campaniilor electorale care urmează.”
- „Pentru mine este clar după ziua de ieri (când Doina Gradea a fost prezentă în Comisia pentru Cultură din Camera Deputaților, n.red), deși asta am refuzat să cred de la început, că ăsta a fost un plan. Și că doamna Gradea, săraca, este un simplu pion într-un pus la cale înainte de numirea dânsei și au fost niște condiții foarte clare – să dispară din grilă producțiile incomode – între ele „Ora de știri”, care a dispărut înainte să dispară „Starea Nației” pentru că acolo a fost mult mai ușor -, apoi să se umble foarte clar la conținutul știrilor și ele să fie supravegheate în totalitate – oamenii de la Știri ne-au spus foarte multe lucruri din ce se întâmplă acolo și controlul este absolut inacceptabil la nivelul oricărei televiziuni, în opinia mea, nu doar la nivelul Televiziunii Publice.”
- „Eu, dacă aș fi apărut acum 7 luni și aș fi spus această poveste, toată lumea ar fi spus că sunt nebun. De 7 luni, acești oameni, prin tot felul de intimidări, amenințări șicanări, au umblat la contract, au scos reluările, ne-au trimis tot felul de notificări. De 7 luni, asta ni se întâmplă. Fostul director al canalului, domnul Raico Cornea, a făcut abuz în serviciu. Până nu i-am trimis o notificare de la avocat că este pe tărâmul abuzului în serviciu în ce ne privește solicitându-ne tot felul de situații – câte materiale am făcut cu Puterea, câte cu Opoziția… Toate aceste situații, timp de 7 luni, am încercat să le aplanăm. Dar, în paralel, am adunat aceste dovezi care arată foarte clar ce se întâmplă în această televiziune. Și le-am prezentat acum pentru că acum ni se cere scriptul înainte, au fost pregătite producții care să intre dacă noi suntem scoși. Nemaisuportând această presiune constantă, am decis să ieșim cu toate aceste lucruri și cu altele care vor mai fi.”
- „Am auzit un concept foarte interesant, conceptul de «discuție semiprivată». Să ne înțelegem foarte bine – eram în sediul TVR, în timpul orelor de program, în biroul PDG și era o discuție între PDG-ul TVR – adică nu eram la o bere sau în vacanță pe plajă – și un jurnalist care are cea mai vizionată producție zilnică a TVR. Și jurnalistul tocmai aflase – înainte să vină la acea întâlnire – că se pregătește să nu i se dea emisiunea pe post în ianuarie. Dovadă că, după tămbălăul pe care l-am făcut noi, intern, fără să spunem cuiva, emisiunea a intrat în ianuarie. Toată această strategie era pentru ca noi să fim scoși în ianuarie, o lună în care se anunțau proteste de stradă, în care presiunea asupra Puterii era foarte mare.”
- „Am văzut cu toții ce crede doamna Gradea despre ce ar trebui să facă Știrile. Acolo e toată cheia la treaba asta. Chestiunile de limbaj sunt chestiuni de culoare care, da, n-au ce căuta aici, dar partea importantă care angajează PDG-ul TVR într-o relație de obediență față de putere, ala e lucrul important de acolo – concepția PDG despre oamenii de la Știrile TVR, despre ce ar trebui să facă Știrile TVR și despre misiunea TVR.”
- „Doamna Gradea mi-a propus mie în acea discuție (din decembrie 2017, n.red.), că de-aia am vorbit despre ce se întâmplă la Știri, să preiau șefia Știrilor. Citez din doamna Doina Gradea «Dragoș, ar trebui să te duci director la Știri. Mă jur!» Și apoi începe să îmi descrie ce se întâmplă la Știri. Eu înțelegând că sunt un posibil candidat la șefia Știrilor, bineînțeles o poziție pe care nici nu mi-o doresc și nici nu aș putea să o ocup, că nu asta vreau să fac eu în continuare.”
- „Departamentul Știri din TVR e condus în acest moment de oameni care au prelungiri de contract pe trei luni. Tu dacă nu faci ce spun eu…”
- „Tot în acea discuție din 18 decembrie ne-a spus că nu ne bagă emisiunea în ianuarie pentru că e o decizie de management – și asta apare în înregistrări și o să le dăm drumul la toate, le-am dat și la Comisia de Etică, pentru că nu stăm acum să le dăm drumul cu țârâita. Vor face obiectul unei mari anchete, vom da această anchetă cu totul și vom anexa absolut toate înregistrările.”
- „Ce am prezentat la Comisia de Etică e mult mai tare decât ce a ieșit în public. Probabil următoarea producție va avea undeva la o oră și va cuprinde toate aceste dovezi care arată foarte clar ce am fost noi nevoiți să suportăm la TVR în ultimele șapte luni. Dar am făcut asta în paralel cu această acțiune cu strângere de probe ca să nu se mai spună vara, când plecăm, că suntem noi nebuni, nu ne-a făcut nimeni nimic.”
- „Dacă nu se iau măsuri în privința acestei conduceri, noi nu vom mai sta aici. Vom pleca. Chiar dacă nouă ni se prelungește contractul automat pe 6 luni în condițiile în care cifrele de audiență sunt îndeplinite.”