Dragoș Damian, directorul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Cum am ajuns să ne aflăm într-o poziție cât se poate de vulnerabilă privind accesul la medicamente? „Am ajuns în situația asta pentru că a fost un deficit de viziune al autorităților”, a explicat Dragoș Damian la Europa FM. Mai mult decât atât, acesta subliniază că „Din 72 de combinate de chimie mai avem vreo 20”, iar „Industria de prelucrare este prăbușită”.
Tudor Mușat: Ne uităm la ceea ce înseamnă reziliența noastră în plan sanitar și știm că ne aflăm într-o situație critică în momentul de față în ceea ce privește producția locală de medicamente. S-au închis numeroase situri de fabricație de substanțe active utilizate în industria farmaceutică – ceea ce numai rezilienți nu ne face, ci ne situează într-o poziție cât se poate de vulnerabilă privind accesul la medicamente. Cum am ajuns în situația aceasta?
Dragoș Damian: „Nu suntem rezilienți nu numai la producția de medicamente. Nu suntem rezilienți nici la producția de măști, de dezinfectanți, de dispozitive medicale, de echipamente medicale. În România nu se fabrică niciun tomograf computerizat, niciun ecocardiograf și așa mai departe.
Am ajuns în situația asta pentru că a fost un deficit de viziune al autorităților. Autoritățile nu au înțeles în ultimii 30 de ani în România sau 15-16 ani de Uniunea Europeană că mâncarea, chimia – care înseamnă medicamente, evident – energia și apărarea trebuie în mare măsură să fie produse local. Imposibil să le produci pentru tot consumul românilor local, dar aceste patru domenii care reprezintă piramida de nevoi ale oamenilor trebuie să fie obținute din surse locale”.
Dragoș Damian: Din 72 de combinate de chimie mai avem vreo 20
„Astfel încât am închis, fără să ne gândim prea mult, fabrici de mâncare, am închis fabrici de chimie. Făceam o comparație cu anul 1990 când existau 72 de combinate de chimie, inclusiv care produceau foarte multe substanțe active medicamentoase care erau și exportate din România. Din 72 de combinate au rămas vreo 20”, a mai spus Dragoș Damian.
Dragoș Damian: Industria de prelucrare este prăbușită / Foarte multe fabrici care sunt în România sunt în proprietatea unor grupuri internaționale
„Fabricile de armament din România nu mai există. Și putem discuta foarte mult despre aceste lucruri. România, în general, în industria de prelucrare este prăbușită – nu vorbesc despre capitalul românesc, ci despre producția de prelucrare în general, pentru că foarte multe fabrici care sunt în România sunt în proprietatea unor grupuri internaționale. La un moment dat, aceste grupuri pot închide aceste fabrici de medicamente, de mașini, de orice altceva și să rămânem și fără ce avem. Deci este o lipsă de viziune a autorităților”, a adăugat directorul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock