Confidenţialitate

Dr. Ruxandra Râjnoveanu, despre astmul bronșic: ”Pacienții cu astm sunt la risc să piardă controlul bolii prin lipsa prezentării la medic și discontinuitatea administrării tratamentului”

În România sunt aproximativ 1.000.000 de pacienți care suferă de astm.

Astmul nu poate fi vindecat, însă este o afecțiune care poate fi ținută sub control dacă pacientul respectă tratamentul, așa cum a fost prescris de medic și recomandarile acestuia. În contextul pandemiei, și ghidul GINA (Global Innitiative for Asthma) recomandă pacienților cu astm să continue să ia medicamentele prescrise. Tocmai pentru că mulți nu conștientizează riscurile pe care astmul sau netratarea corectă a astmului le implică, o campanie de informare vine să răspundă celor mai frecvente, dar și celor mai delicate întrebări pe această temă.

Lansată în 2019, la inițiativa Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație (IDSE) și Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Campania “Respir” este un demers de informare și educare cu privire la astm ca o prioritate pentru agenda de politici publice. Campania se bucură și de sprijinul Societății Române de Pneumologie (SRP), Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) și al grupului RespiRO din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

În cadrul campaniei “Respir” este pusă la dispoziția publicului larg platforma de informare viatacuastm.ro, un instrument care vine în ajutorul pacienților cu astm și al aparținătorilor și broșura “Viața cu astm”, unde cei interesați vor găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la călătoria pacientului cu astm.

Despre cum se poate trata corect astmul și cum poate un pacient cu astm să aibă o viață cât mai bună am stat de vorbă, la Europa FM, cu Șef Lucrari Dr. Ruxandra Râjnoveanu, Disciplina de Pneumologie UMF Cluj -Napoca, medic primar pneumolog Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca: