Confidenţialitate

Dr. Musta: Decesul nu este provocat de coronavirus în sine, ci de modificările produse în corp | AUDIO

Într-o proporție de 97%, românii care au murit din cauza coronavirusului sufereau și de alte boli.

Sunt în general persoane cu vârsta de peste 60 de ani, iar mai mult de jumătate sunt bărbați, arată un bilanț al primelor 3 luni de epidemie de coronavirus în România.

Virusul este mult mai agresiv cu cei care au boli cronice, a spus, în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, medicul Virgil Musta, șef de secție la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Acesta le-a răspuns astfel celor care consideră că mulți ar fi murit de fapt nu din cauza COVID-19, ci a bolilor de care suferă.

“Nu virusul în sine omoară, ci modificările pe care virusul le produce în organism. Aceste modificări fie acționează direct asupra organelor pe care le decompesează, fie decompesează organele care au mai fost bolnave. Bolile cronice, diabet, obezitate și cele cardiovasculare slăbesc organismul și permit ca virusul să fie mult mai agresiv. Nu este important care este cauza directă a bolii, ci este important că oamenii au avut factor de risc și au decedat”, spune Virgil Musta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din păcate, în România, vârsta medie de deces a fost mult mai mică decât cea din țările vestice, ceea ce înseamnă că ar trebui să avem mai mare grijă de sănătatea noastră, mai spune medicul Virgil Musta:

“Din păcate nu avem o educație foarte bună pentru sănătate și speranța de viață este mai mică. Avem mult mai multe boli cronice la vârste tinere. Este bine să se investească în programe de prevenție și să fim mai aplecați asupra stării noastre de sănătate”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a lăudat comportamentul românilor care au înțeles să respecte restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Este important să respectăm în continuare distanțarea socială și măsurile de igienă și le recomandă celor care, în ultimele 3 luni au ezitat să meargă la doctor, să revină la investigații.

“După trei luni de bătălie, stăm mult mai bine decât mă așteptam. Sistemul de sănătate nu a fost copleșit de numărul mare de cazuri. Acest lucru s-a datorat în primul rând solidarității și responsabilității populației. În țările estice, numărul de cazuri este mai mic decât în cele vestice – concluzia este că măsurile luate au fost foarte stricte, dar luate la timp, iar populația a răspuns favorabil acestor măsuri”, mai adaugă doctorul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România, peste 19.000 de persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus. 13.000 s-au vindecat și 1270 au murit.