Confidenţialitate

Dr. Mihai Craiu: Recunosc că îmi este frică, în calitate de medic pediatru, de părinte sau de cadru didactic

Reîncepe școala, suspendată abrupt în primăvară din cauza pandemiei Covid-19. În direct în Deșteptarea, la Europa FM, binecunoscutul medic pediatru Mihai Craiu, admite public că îi este teamă de momentul revenirii la școală a copiilor, dar spune că a învățat să-și controleze această teamă. El și-a împărtășit motivele de temere și pe pagina de Facebook, unde a adunat un număr mare de reacții și mărturisiri similare.

”Recunosc că îmi este frică, în calitate de medic pediatru, de părinte sau de cadru didactic. Și eu am în familie membri vulnerabili. Scumpii mei părinți, doi oameni absolut minunați, pozitivi, cu mintea lucidă și mai ales calmi, sunt extrem de fragili, pentru că au, amândoi, peste 90 de ani. Și adevărul este că nu suntem niciodată pregătiți să ne pierdem părinții, orice vârstă ar avea. Îmi este frică pentru fiul nostru, masterand la UCL in UK, pentru că are probleme de sănatate, anterioare pandemiei. Deși este plin de curaj si energie, a suportat greu cele 6 luni de stat în casă continuu, lucrând și învățând on-line. A slăbit 7 kg, din puținele pe care le avea înainte de izolare. Deci am cunoscut frica, de la mică distanță”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu , pe pagina sa de Facebook.

Medicul spune că a început să ”lupte” cu teama printr-o mai bună informare.

”Am început să mă documentez serios, în timp ce apareau pauze la spital. Căci am lucrat, exact ca toți ceilalți pediatri din România, in salturi, la inceput doar urgențe, apoi din ce in ce mai mult. Documentare zilnică si verificarea informațiilor in surse științifice, credibile. Toată această perioadă a fost o luptă cu Infodemia, cum a denumit-o OMS.
Am pus aici, in SVC, aceste gânduri, în primul rând pentru a spune părinților că este o realitate pandemia și că este firesc să se teamă. Am încercat să ofer explicații simple despre noul coronavirus sau soluții practice.
În acest moment nu există nici un loc în România in care riscul de COVID-19 să fie 0 (zero). NICIUNDE.
DAR
Școala trebuie să înceapă, în acea formă decisă de epidemiologi, autorități dar și de părinți. Acea formă in care vor exista cazuri izolate de infectare (încă odată, cazuri vor apărea!) dar nu izbucniri, de focare epidemice, în comunitatea unde se află acele școli”.

Înainte de începutul şcolii, am primit, în Deșteptarea, sfaturi practice de la pediatrul Mihai Craiu pentru părinţi şi profesori.

Puţini copii fac forme grave când se infectează cu noul coronavirus, aminteşte medicul.

”Important e să le explicăm cum se pot proteja, iar acest lucru se poate transforma într-o rutină la începutul orelor”, subliniază doctorul, în direct în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum putem să le explicăm copiilor cum se transmite virusul prin aer şi de ce masca este foarte importantă pentru a ne proteja? Medicul pediatru Mihai Craiu, în emisiunea Deşteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.